Är du statusstressad?

Alain de Botton menar att människans uppmärksamhetsbehov är det som ligger bakom det som han benämner "statustress" eller "Status Anxiety". Ann Lagerström på tidningen Leva träffade Alain och pratade om hans nya bok.

"Nu sitter han i en fåtölj i sitt ultramoderna och sparsmakade hem i Hammersmith i södra London. Han är 35 år, upphöjd succéförfattare och har ett kök i borstat stål. Han har just tackat ja till ännu en radiointervju och hällde nyss upp ett glas kallt vatten för att svalka sig i storstadshettan. Han lägger det ena benet över det andra och säger:

-Varför har jag ingen flatscreentv?"

Hela livet går ut på att bli älskad av omvärlden. Att höras och synas och få uppmärksamhet för det. I det moderna samhället kan alla bli precis det dem vill (i teorin). Vi inte bara kan utan bör helst bli det också. Det här skapar en stress som handlar om att vi hela tiden mår dåligt över missade möjligheter, ett liv som rusar förbi och en känsla av att hela tiden värdera sig själv utifrån andras perspektiv. Vad ser bra ut för omvärlden och vad vill jag egentligen? Läs artikeln om statusstressbold.se.

Så här säger Alain själv på sin sajt:

’Every adult life could be said to be defined by two great love stories. The first – the story of our quest for sexual love – is well known and well-charted. The second – the story of our quest for love from the world – is a more secret and shameful tale. And yet this second love story is no less intense than the first.’

Boken Status Anxiety går förstås att köpa på Amazon.