Könsroller på nätet – same same but different

När jag blev ombedd att lämna över pinnen till nästa bloggare i IDG.se:s bloggstafett så funderade jag ett tag. Skulle jag välja någon av alla initierade och ofta givande bloggar om webbutveckling och media? Eller skulle jag välja någon som bara skrev privata saker. Jag hade fått ämnet "Sociala webben 2007" som tema för mitt inlägg, men det var mig fritt att själv bestämma tema för nästa bloggare. Med den erfarenhet jag har av besökarna på Idg.se så kände jag att jag ville bredda horisonten och kanske lyfta in ett oväntat perspektiv.

Isabellestahl
Jag valde att lämna stafettpinnen till Isabelle Ståhl. Hon pluggar litteraturvetenskap i Lund och är flitig krönikör och skribent i flera skånemedier. Jag har länge funderat kring könsroller och hur de följer med oss online. Vilka aspekter av könsrollerna förändras när vi kommunicerar via nätet? Isabelle fick temat "Könsroller på webben" helt enkelt, och nu är hennes inlägg publicerat.

Som väntat finns det inte något svart eller vitt när man tittar på frågan. Isabelle belyser båda sidorna.

"I bloggvärlden är könsrollerna
delvis traditionella. Bloggtoppens topplista i kategorin Nöjen
domineras av dokusåpatjejer som lägger ut bilder på sina bröst. I
kategorierna politik och it finns huvudsakligen män."

"I många forum får motdebattörerna
en lite beskyddande inställning om jag avslöjar mitt kön. Om jag
signerar mina debattinlägg med ett killnamn bland blir jargongen ibland
mer broderligt, förtroget tilltalande, ibland hårdare."

"Att förändra sig och rätta sig efter
ideal blir ännu lättare på internet än i verkligheten.
Uppvisningskulturen frodas på internet och tjejer lär sig att det
viktigaste inte är att ha roligt på festen utan att bli bra på bilderna
som tas, så att man kan visas upp på internet sedan."

Läs hela blogginlägget vetja.

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer

Fredrik: Noterade det och tänkte just respekt till Fredrik för att han lyfter blicken och inte kör med alla SAMMA samma samma personer som lyfts…
Skulle flera göra så vi får ett bredare perspektiv. Det är alltid samma personer som säger samma saker eftersom de läser samma källor…