Spotify kan revolutionera ditt musiklyssnande

Google har som vision att göra all världens information sökbar och tillgänglig. Svenska Spotify vill göra samma sak, men med all världens musik. Och nu börjar det på allvar bubbla kring tjänsten. Allt fler suktar efter inbjudningar till den stängda betaversionen samtidigt som många befintliga beta-användare uttrycker sin entusiasm. Kort beskrivet är Spotify en streamingtjänst där du enkelt lyssnar och söker bland tusentals låtar och album. Programmet påminner en del om iTunes och är en installerad klient, men med all musik på centrala servrar (det handlar alltså inte om fildelning mellan användarna). Du kan göra egna spellistor och även söka musik efter genre, årtal och andra metadata. Läs gärna Henrik Torstenssons inlägg från i våras för en mer detaljerad beskrivning av upplägget.

Första gången jag på allvar fick upp ögonen för tjänsten var under konferensen Hej!2007 för åtta månader sen. Spotifys CTO Andreas Ehn höll en dragning om tjänsten och efter några veckor fick jag en inbjudan att börja använda betan. Sedan dess har mitt musiklyssnade förändrats i grunden. Och med tanke på stämningen på företagets julfest igår är jag inte ensam. Jag har helt slutat använda program som iTunes, istället står Spotify för allt musikspelande i hemmet. Nästa steg är en fungerande mobilversion. Något som underlättas på sikt, i takt med att hastigheten ökar i mobilnätet.

Den information jag fått hittills är att Spotify kommer att bli en annonsfinanserad tjänst. Mitt tips till dig är att bevaka utvecklingen för företaget noga. När tjänsten släpps i en öppen version kan vad som helst hända. Alla Spotifyanvändare jag känner är imponerade av prestandan och smidigheten hos musikspelaren, och alla vittnar om samma förändring i sin musiklyssning som jag genomgått. Daniel Ek och Martin Lorentzon är de två svenska serieentreprenörerna som grundat bolaget och det är gänget nedan som nu jobbar hårt för att ta både musikindustrin och musiklyssnarna med storm. Utmaningen ligger i att bygga tjänsten så att den går att skala upp till hundratusentals samtidiga användare. Samtidigt måste förstås avtalen med musikägarna och rättighetsfrågorna komma på plats.

spotify crew

Spotify crew.

Läs mer på Spotify-bloggen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer

Last.fm har funnits i ett bra tag nu och har ändrat mitt sätt att lyssna på musik med skräddarsydda ”radiostationer”. Strömmad musik är definitivt framtiden, och nutid för oss som använt last.fm ett tag.