Från glada amatörer till kriminella proffshackare

Ingen har väl undgått att Aftonbladet blivit hackade av en grupp kallad Vuxna Förbannade Hackers. Gruppen verkar i inledningsskedet varit ute efter att visa att de lyckats ta sig in på Aftonbladets servrar och kritisera tidningen, inte att sabotera själva verksamheten nämnvärt (även om det förvisso kan få ekonomiska konsekvenser). Men den typen av "ideologisk" hacking får allt större konkurrens av rent affärsmässig (kriminell) sådan. Det berättade Jan-Olof Andersson när jag gjorde en längre intervju med honom till tidningen CSO. Jan-Olof är en av Sveriges mest rutinerade säkerhetsexperter och har efter sin tid inom den militära underrättelsetjänsten haft en lång rad tunga positioner på bland annat Vattenfall, Riksbanken, Ericsson, Trygg Hansa och nu Läkemedelsverket.

Cso
Nyligen lanserade CSO sin nya sajt och där kan du läsa hela min intervju med Jan-Olof Andersson, mannen som är både en officer och en tjänsteman. I intervjun berättar han hur rollen som CSO (Chief Security Officer) har förändrats genom åren och vilka utmaningar som finns på området idag.

"– Normalt sett när man jobbar med säkerhet är man en person som säger
nej, nej, nej. Men jag vill istället vara den som frågar ”hur kan vi
lösa det här?” Min uppgift är att berätta för cheferna vilka risker som
finns, sedan är det upp till dem att ta ställning. Det ligger på deras
bord."

2 kommentarer