Kapitel1 – en bra början

Har du författarambitioner? Har du vad som krävs för att bli en ny bästsäljare? Då kan du undersöka hur skev din självbild är genom att lägga upp dina texter på den nya sajten Kapitel1 som idag lanserades i beta-version. Tanken är att besökarna ska kunna kommentera och lägga sig i skrivprocessen (från kapitel ett och framåt), men det går också att lägga upp hela böcker rakt av.

Den här tjänsten påminner om print-on-demand-förlaget Vulkan i det att vem som helst kan ladda upp ett bokmanus. Jag har inte testat tjänsten i mer än några minuter, men mitt första intryck är att sajten känns snygg, stilren och inbjudande. Dock är jag inte lika säker på själva konceptet. Piratförlaget står bakom sajten och självklart finns det en fördel för både författare och förlag att kunna "mötas" på en ny arena, utanför det bruna papperskuvertet med ett refuserat bokmanus som tidigare varit många författardrömmares första kontakt med ett förlag.

Samtidigt är det 2008 och bloggarna har fått en viktig roll i att bygga författarnas varumärken på helt egen hand, utan att hålla ett förlag i handen. Okända och opublicerade skribenter kan tidigt skaffa en hängiven läsekrets och även nå fram till förlagen den vägen. Kapitel1 går halva vägen. Samtidigt som Piratförlaget öppnar upp för att fler än förläggarna kan tycka till om olika böcker så är det fortfarande ingen tvekan om vem som ska bestämma i slutändan; förlaget. Ola-lauritzon-kapitel1Okej, efter lite diskussion med mig själv kommer jag fram till att jag nog ändå gillar upplägget.

 Ola Lauritzon är vd för Kapitel1 och bloggar naturligtvis. Så här skriver han i det första inlägget:

"Vi har skapat en mötesplats för litteraturintresserade, nu är det upp
till dig som skriver – och till svenska folket att göra jobbet. De
författare som får bäst betyg och flest nerladdningar tävlar om att bli
kollegor med några av Sveriges mest folkkära författare som Liza Marklund, Jan Guillou och Mark Levengood."

2 kommentarer