Den moderna tv-reportern har många armar

Idag har jag gjort min debut som electricross-webb-tv-reporter. Förra helgen åkte jag till San Jose och bevakade världens första 24-timmars electricross-lopp (elektrisk motocross), och idag publicerades klippet (se även nedan).

Det som slog mig när jag gjorde inslaget var hur extremt lite resurser som krävs för att göra webb-tv av hyfsat bra teknisk kvalitet. Som flitig bambusare och mobilfilmare har jag länge utforskat video-formatets möjligheter, och genom att bara uppgradera till en halvsunkig minidv-kamera går det att komma ganska långt. Jag fick GTM:s lilla Sony-kamera i händerna och agerade enmansteam. Ljudet i
filmen kommer från kamerans inbyggda mick (den andra mick som syns i klippet kommer från Mike på Elmoto.net).

Jag minns hur begreppet enmansteam dök upp när jag jobbade extra på TV4 Halland som tv-fotograf och bildproducent vid millennieskiftet. Reportrarna fick lära sig filma och fotograferna fick lära sig de journalistiska grundprinciperna. All utbildning sköttes inhouse och det var förstås ett smart sätt att spara personalresurser. Ungefär samtidigt slutade man att kånka runt på de stora tunga betacam-kamerorna och gick över till mindre dv-modeller.

På redigeringsfronten förändrades också förutsättningarna när analoga A/V-redigeringsbord ersattes med redigeringsdatorer och digitalt ljud. Konsekvenserna? Minst lika bra eller bättre teknisk kvalitet, men kanske svårare att bedöma effekterna på innehållet. Tv-fotograferna var vana att "tänka bilder" och tv-reportrarna att "tänka citat". Dagens journalister måste kunna lite av varje. Du ska gärna kunna ta bra stillbilder med en systemkamera i anslutning till din intervju. Och kan du även redigera bilder och video så är det ännu bättre. För att inte tala om formgivning och layout.

Åter till electricrossen. Killen som klippt inslaget
och lagt ljudet heter Vince. Tyvärr kunde han inte göra något åt mitt
svengelska uttal så det får du och de stackars besökarna på greentechmedia.com
helt enkelt stå ut med. Mycket nöje.

4 kommentarer