Sunfleet är den gyllene medelvägen

Premiärtur med bil från Sunfleet

När jag bodde i Halmstad för 75 år sedan hade jag bil. Jag hade tre olika bilar på fem år. En Toyota, en Audi och en Mitsubishi. Trots att avstånden var betydligt mindre än i Stockholm så kändes det motiverat att ha bil. Man storhandlade, man åkte till Göteborg och Helsingborg och man hade helt enkelt lyxen av att kunna köra dit man ville.

Jag sålde bilen strax innan jag flyttade till Stockholm. Nu har jag bott här i snart åtta år och väldigt sällan har jag känt att jag saknat bilägandet. Att ha bil i Stockholm är framförallt dyrt, men blir också överflödigt då kollektivtrafiken är så sjukt bra och går jämt (obs, ej ironi, jag tycker verkligen det).

Under hösten började jag dock känna ett bilsug igen. Kanske på grund av ett distanförhållande och kanske beroende på nån slags vag föreställning om allt jag skulle göra, bara jag hade bil. De gånger jag verkligen behövt bil har jag hyrt, och det har fungerat väldigt bra. Det har känts dyrt, men jag har ändå försökt tänka på hur mycket pengar jag sparar på att inte äga bil, utan bara hyra den.

Men så fick jag tips från Jonas och Alicia om Sunfleet, den Volvo- och Herz-ägda bilpoolen som liksom inte är en bilpool, men heller inte en hyrbilsfirma. Bilpoolen som bara har miljöbilar, som har en snygg och smart sajt och en ännu smartare teknisk lösning inuti bilarna. En låg fast månadskostnad på 100 kronor och sedan betalar du bara för de mil du kör samt en bokningsavgift på 22 kronor. Ja, oftast behöver du inte ens tanka upp bilen när du lämnar den, bara den har minst halvtank. Och behöver du tanka gör du det på Sunfleets bensinkort som finns inuti bilen. Du faktureras en gång i månaden för hur mycket du använt bilarna och hur mycket du kört. Jag beräknar att kostnaden är ungefär hälften eller två tredjedelar mot vad det skulle kosta att hyra, med fördelen att du kan boka ner på halvtimmen när. Inga onödiga dygnshyror med andra ord, utan ett unikt pris om du så bara vill åka till IKEA i två timmar.

Och. Sunfleet finns i många svenska städer, vilket gör att jag kan boka och plocka ut bilar i Stockholm, Malmö, Göteborg och på många fler ställen. Jag som bor på Liljeholmskajen kan också glädjas åt att ha en Sunfleet-dropspot bara några hundra meter bort. Det finns flera olika upphämtningsplatser i Stockholm. Fyra stycken på Södermalm till exempel.

I helgen provade jag konceptet för första gången, dessutom på bortaplan, i Malmö. Det gick strålande. Man bokar på nätet, hämtar upp bilen (den här gången en Volvo C30 som går på etanol) i det parkeringshus eller annan plats som är angiven, öppnar bilen med ett smartcard eller via sms (!) för att sedan logga in i en handdosa och plocka ut bilnyckeln. Sedan är det bara att köra som en vanlig bil och tanka om det behövs. När man är klar ställer man tillbaka bilen och ”loggar ut”. Klart.

Alltid moderna bilar, alltid miljöbilar och aldrig några kostnader för service, skatt, reservdelar eller försäkring.

Jag är så imponerad av hela konceptet (men framförallt prisnivåerna) så jag var tvungen att skriva av mig lite. Sorry om inlägget blev lite långt. Och nej, jag får inte betalt för att skriva det här.

Vi lånade en Volvo C30 från bilpoolen Sunfleet
Vi bokade en Volvo C30 och drog till Ikea en sväng.


3 kommentarer

Wow, det här låter superintressant. Jag har själv en liknande historia som har ägt flera bilar när jag inte bodde i Stockholm. Idag saknar jag att köra bil, men inte att äga bil. Blir väldigt imponerad av konceptet och ska definitivt testa när jag flyttar hem till Sverige igen!

Det passar perfekt för korta resor eller dagsturer. Då märks det verkligen vilken skillnad det är jämfört med att hyra på vanligt sätt. Plus förstås tillgängligheten i hela Sverige.