Apparna som laddar upp hela din adressbok

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg har det sociala nätverket Path fått mycket kritik för att deras app laddar upp hela användarens privata adressbok till tjänsten utan att be om lov. Path har bett om ursäkt och förändrat tjänsten, men samtidigt har det visat sig att Path inte är de enda som använder liknande metoder, med mer eller mindre samtycke från användaren. Det är ofta svårt att snabbt bygga en stor användarbas om inte en tjänst får mer eller mindre tillgång till personer i ens nätverk som de kan rekommendera dig att bjuda in eller koppla samman dig med.

Venturebeat har testat ett gäng tjänster och appar och skriver:

Facebook, Twitter, Foursquare, Instagram Foodspotting, Yelp, and Gowalla all upload either your contacts’ phone numbers or email addresses to their servers for matching purposes. Some of these applications perform this action without first requesting permission or informing you how they long they plan to store this data.

Det känns som att det ofta går väldigt fort när jag installerar en ny app eller registrerar mig på en ny tjänst. Jag klickar snabbt förbi några ”godkännande-rutor” för att komma åt själva tjänsten och ofta orkar jag inte läsa det finstilta. Samtidigt känns det inte rimligt att behöva läsa superlånga texter med dokumentation för att förstå vad som händer med min information när jag ansluter till tjänsten. Det sker mycket inom det här området just nu och jag tror att vi kommer få se betydligt mer enkla processer och enklare former av integritetshantering framöver.

Jag tillhör (kanske felaktigt) de som resonerar i termer av att allt jag sparar i molnet eller på internet någon gång kan komma att läcka ut på något sätt, antingen på grund av hackerattacker eller rena misstag, men lika gärna av egen fumlighet. Kanske borde jag skaffa en digital drulleförsäkring för känslig data?

1 kommentar