Har Datainspektionen rätt i sin kritik mot Facebook?

Imorse medverkade jag i Gomorron Sverige tillsammans med Elin Frendberg från United Minds. Vi pratade om de nordiska datasäkerhetsmyndigheternas utspel (eller kritik) mot Facebooks lagring och hantering av privat information. Det har förekommit fall där Facebooks sökalgoritmer hittat pedofiler som chattat med/om sina offer och informationen har lämnats till myndigheter som kunnat stoppa brott.

Lotta Bouvin, Elin Frendberg och Fredrik Wass i Gomorron Sverige
Lotta Bouvin, Elin Frendberg och jag i Gomorron Sverige

Men var går gränsen när det vi diskuterar i privata rum på nätet också skapar ett underlag för polisväsendet? Facebook slår ifrån sig och hävdar att vi inte har något att oroa oss för. Det är en komplex fråga, men jag tycker diskussionen imorse blev helt okej. Elin Frendberg sa också intressanta saker kring vad som motiverar och för den delen skrämmer människor. Det sociala trycket att delta i nätverket slår ofta ut ett vagt hot om att företag skulle syssla med övervakning. Se klippet nedan.