Här finns Stockholms startupföretag

Stockholm ändå är den plats i Sverige där det är hetast att befinna sig som ung och lovande startup. En ny generation entreprenörer med företag som Tictail, Bloglovin och iZettle jobbar på att skapa informella nätverk och bygga entreprenörkultur över bolagsgränserna. De tar rygg på storheter som Klarna, Skype, Spotify och Stardoll samt ännu tidigare svenska framgångar från it-världen.

En gång är ingen gång. Två gånger är en vana, eller hur det nu är. I vilket fall så är det fjärde gången jag gör ett geografiskt nedslag och beskriver entreprenörskulturen på webbområdet i en svensk stad. Uppmärksamma läsare har kanske läst mina artiklar om Luleå, Göteborg och Växjö tidigare. Entreprenörer och olika aktörer inom ”ekosystemet” i dessa tre städer pratar alla om att Stockholm ändå är den plats i Sverige där det är hetast att befinna sig som ung och lovande startup. En ny generation entreprenörer med företag som Tictail, Bloglovin och iZettle jobbar på att skapa informella nätverk och bygga entreprenörkultur över bolagsgränserna. De tar rygg på storheter som Klarna, Skype, Spotify och Stardoll samt ännu tidigare svenska framgångar från it-världen.

Entreprenörskyrkan är en av de platser i Stockholm där nya startupföretag samlas.
Entreprenörskyrkan är en av de platser i Stockholm där nya startupföretag samlas.

Nu finns mitt reportage om Stockholms entreprenörskarta publicerat på Internetworld.se. Där beskriver jag dels ett antal startupföretag i staden men jag pekar också ut några av de platser där företagen samlas. Ibland handlar det om företagskluster som Entreprenörskyrkan, The Hub eller startup-kollektivet Hus 24 i gamla stan. Ibland handlar det om event eller after works skapade av entreprenörer för entreprenörer, ofta genom besök på varandras kontor eller spontana hackatons och seminarier. Och ibland är det ett café på Kungsholmen där Ted Valentin smider planer på nästa projekt. Kolla även in tjänsten Startuplocation.com för en mer detaljerad karta över startups i Stockholm.

Internetworld: Stockholms entreprenörer siktar mot världen
Internetworld: ”Vi har aldrig varit kaféentreprenörerna” (intervju med Hoa Ly på Psykologifabriken)

De företag och personer som intervjuas i reportaget är bland andra:
Carl Waldekrantz- Tictail
Petra Jonsson, Jesper Lindmarker och Jesper Lejfjord – Entreprenörskyrkan
Lina Höglund – Credité
Calle Erlandsson – Omnidev
Jill Lindström – STING (Stockholm Innovation and Growth)
Markus Thyberg – Collectably
Henrik Staaf – Mathleaks
Ted Valentin – Serieentreprenör
Martina Elm – Frilansande event- och kommunikationsansvarig. Fd Tripbirds, snart Hyper Island.
Lisa Renander – Hus 24 (separat artikel, ej på nätet ännu)
Jesper Kjellerås – The Hub (separat artikel, ej på nätet ännu)

Två artiklar som är med i reportaget har ännu inte publicerats, men jag lägger ut dem här på Bisonblog senare.

Bild från Startuplocation.com

Startuplocation.com och bilden över Stockholms startups.

1 kommentar