2018 – Året då det blir trendigt att koppla ned

2018 är ett år år då it-jättarna kommer få allt svårare att få vår uppmärksamhet. Detta efter att i timmar, dagar, månader och år engagerat oss i deras tjänster med kirurgisk precision, datadrivna metoder och raffinerade algoritmer. Tecknen är tydliga på en ”feed fatique”. Söndagslänkarna är tillbaka i sin första utgåva för 2018.

Söndagslänkarna. Varje söndag publicerar jag några av de länkar jag samlat på mig under den senaste veckan.Vill du ha ett automatiskt mail i din inbox med inläggen kan du registrera dig här.

I deleted Facebook off my phone and you should too

”My days of mindlessly scrolling through random updates from my mom’s friends and people I haven’t spoken to since high school are over. And yours could be too.”

Tech That Will Change Your Life in 2018

”Electric cars, cryptocurrencies and artificial intelligence are poised for leaps forward. And Amazon will get even bigger”

Forskare sticker hål på myten om filterbubblor

”Nej, filterbubblor finns inte, säger Annika Bergström, som är medieforskare och undersökningsledare vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

– Om det skulle finnas filterbubblor idag så har de nog alltid funnits. Men det finns ingen forskning som tyder på att vi skulle vara mer benägna att omge oss med åsikter som bekräftar oss eller våra åsikter i dag. Vi har alltid valt vänner, sammanhang och aktiviteter som bekräftat oss. Och morgontidningar, för den delen, säger hon.”

Welcome to 2018, the Year of Censored Social Media

”This year, don’t count on the social networks to provide its core service: an uncensored platform for every imaginable view. The censorship has already begun, and it’ll only get heavier.”

This Should Freak Everyone Out: The Arctic Will Never Be Frozen Again

”The loss of the Old Arctic is as close as humanity has come so far to irreversibly transforming its planet into something fundamentally different than what has given rise to civilization over the past 10,000 years. This is a terrifying transition, and one worth mourning. But it’s also a reminder that our path as individuals and as a society is not fixed.

If the Arctic can change this quickly, then so must we.”

 

Tack ändå TV4! Gulligt att ni tänkte på oss.

”Vi har ”klarat av en och annan Bard” i tusentals år – och inte bara i TV-rummet, Viveka Hansson. Vi har klarat av en och annan Bard lite överallt. På dagis, i skolan, på arbetsplatsen, i hemmet, på tunnelbanan, i tidningen och på bästa sändningstid både i radio och på tv. Men så hände #metoo. Vi sneglar nu mot någon form av utveckling på området. Upprättelse för alla offer, jämställdhet och lika villkor, där män som beter sig som skit blir utan utrymme. Äntligen.

A NEW DAY IS ON THE HORIZON!”

Ministern: Facebook och Google måste ta ansvar för smygreklamen

”Konsumentminister Per Bolund anser att it-jättarna inte tar tillräckligt ansvar för den smygreklam som publiceras på Facebook, Instagram och Youtube. Den nya utredningen föreslår att ”mellanhänderna” har ett ansvar som distributörer av innehåll. ”

SAMTAL: Mätning med Emma Frans

”Stånd, slak och stretched.” Caroline Hainer och Emma Frans i ett samtal om dickpics, mätbarhet och biologiska förklaringar.

Politik i sociala medier – analys helår 2017 inför valår 2018

”Om vi utgår ifrån att partiernas webbsidor är hubbarna runt vilka satelliter som sociala medier roterar, har vi tydligen ett problem då Bernie Sanders digitala strateg Scott Goodstein säger: ”Det är chockerande att se hur förfärliga hemsidor som många politiska organisationer har i Sverige.”