Hur skapar man uppmärksamhet från media?

Den vanlige nyhetsreporten har samma ”attention span” som en huskatt. Det är en av fördelarna med jobbet. När en del projekt kan ta dagar, upp till veckor att genomföra så hamnar de flesta nyhetsuppdrag på ditt skrivbord på morgonen och är klara på eftermiddagen. De flesta av oss har svårt att minnas vad vi gjorde för två dagar sedan. Tänk på din nyhet eller produkt som en gummimus. Dingla den framför katten tidigt (mellan 8.30 och 9.00 på morgonen, före nyhetsmötet) och försök boka upp kalendern hos någon. Om det misslyckas kan du alltid försöka igen dagen efter med något annat på kroken.

Michael Kanellos från CNET News.com har skrivit en artikel om How to get your name in the paper. Vad är en nyhet, hur fungerar journalister och vem sköter snacket? Jag har översatt några av punkterna som alla handlar om hur man skapar mediauppmärksamhet kring en produkt, tjänst eller det egna företaget. Kanske kan punkterna även appliceras på bloggvärlden när det gäller hur man skapar uppmärksamhet kring en blogg.

Varje dag är en ny dag
Den vanlige nyhetsreporten har samma "attention span" som en huskatt. Det är en av fördelarna med jobbet. När en del projekt kan ta dagar, upp till veckor att genomföra så hamnar de flesta nyhetsuppdrag på ditt skrivbord på morgonen och är klara på eftermiddagen. De flesta av oss har svårt att minnas vad vi gjorde för två dagar sedan. Tänk på din nyhet eller produkt som en gummimus. Dingla den framför katten tidigt (mellan 8.30 och 9.00 på morgonen, före nyhetsmötet) och försök boka upp kalendern hos någon. Om det misslyckas kan du alltid försöka igen dagen efter med något annat på kroken.

Kritisera dina fiender
Sun etablerade sig länge som den enda motståndarden till total Microsoft-domination. Ironin i det hela är att Sun och Microsoft inte direkt konkurrerar; Microsoft koncentrerar sig på små PC-datorer och servrar och Sun livnär sig på stordatorer och servrar. Men det blev bra nyhetsstoff och hjälpte Sun att etablera sig som ett konsumentvarumärke.

Ta reda på vem som skriver om vad
Det är alltid slöseri med tid att ringa till någon och berätta om "bringing XML to midmarket ERP solutions" när de skriver om digitalkameror och elchockspistoler. Läs tidningen, magasinet eller webbsajten först för att undersöka vilken skribent som är rätt att vända sig till.

Använd både för- och efternamn på telefon
Det här är inte Midgård, där ett förnamn och en stamtillhörighet som "I am Mandor, son of Blanc + Otis" räcker som identifikation. Det finns inget mer förvirrande än när någon ringer och säger "Hej, det är jag, Molly," innan en lång diskussion om produktegenskaper inleds, speciellt inte om ni aldrig setts.

Ta det inte personligt
Tänk efter. Bryr du dig verkligen om att Lamprey Software etablerat en lokal kedja med butiker för att minska distributionskostnaden med 32% över en tremånadersperiod? Låt inte den där masken av likgiltighet hos din lyssnare lura dig. En del ämnen är helt enkelt lite tråkiga.

Utge dig sällan för att vara först
Många företag utger sig för att vara först med något, men de flesta läsare tror inte på det ändå.

Låt ledningen sköta snacket
PR-byråer fruktar ofta att ärliga eller ogenomtänkta uttalanden från en VD eller annan hög person kommer hamna i tidningen och skada företaget. Det kanske är möjligt men det är också en långsiktig investering. Reportern (och förmodligen hela tidningen) kommer att tycka att intervjuoffret är ärligt. Allting företaget säger efter det kommer att uppfattas som sant.

Hitta inte på ord
Någon gång 1997 samlade chefen för en stor investmentbank ihop en del reportrar på en konferens för att berätta om bankens nya internetstrategi. "Vi kallar den webolutionen" sa han, varpå total tystnad infann sig.

Läck så mycket som möjligt
Du kan överraska världen med en ny serie notebooks en dag, eller också kan du bekräfta tidigare rykten om att ditt företag arbetar med en ny serie, och efter det bekräfta ett kodnamn, och efter det bekräfta ett preliminärt releasedatum. På det här sätet skapar du flera nyheter inom samma ämne.

[Tips via Micro Persuasion]

6 kommentarer

Du skojar, skulle inte katter minnas mer än tre dagar? Är helt övertugad om att katter minns i åratal.
Vi har emellertid gjort den sensationella upptäckten att höns minns ett år (vetenskapen har talat om tre dagar i det fallet), medan människor minns tre månader.
Det var emellertid mycket intressant att få veta att journalister bara minns tre dagar. Det gör dem till en alldeles egen, otroligt kortsynt art.

Jag hittade ingen bra översättning på ”attention span”. Närminne är ju inte samma sak. Jag känner nu att det inte riktigt funkar i texten så jag la dit originalorden istället. Dock kan man minnas i åratal och ändå ha dåligt närminne, visst? Texten är förstås tillspetsad för att ska lite edge, vilket verkar ha fungerat bra. 😉

Mycket intressanta teorier, jag gillar detta. Det är första gången jagläste i den här bloggen, så nu måste jag gå tillbaka i den här bloggens arkiv och se vilka fler guldkorn jag kan hitta!