Bloggarnas härskarteknik

Kjell Häglund kommenterar att de väletablerade och omtyckta bloggarna Katrine Kielos och Isobel Hadley-Kamptz väljer att sluta blogga, delvis på grund av återkommande aggressiva och kränkande kommentarer. Häglund menar att både Kielos och Hadley-Kamptz själva använt sig av både nedsättande och kränkande språk mot andra i blogosfären.

"Genom läsarkommentarers genuslinser kan kanske denna aggressivitet ursäktas med att de båda är bloggosfärens "Baise-moi"-hämndänglar; Expressens Thelma och Louise på roadtrip i nedcabbad Blogger-bil. Men i bloggens jämställda nybyggarland har ju Isobel och Katrine haft makten redan från början, inte minst via en storartad stilistisk elakhet – som jag njutit av (i synnerhet hos Kielos), men som också är bloggkulturens verkliga "härskarteknik"."

Katrine Kielos svarar att det i första hand är bloggformatets egenskaper som gjorde att hon slutade blogga. Inte de kränkande kommenterarna. Häglund har dock en poäng i att det faktiskt finns en bloggrelaterad härskarteknik. En teknik som handlar om ordens makt. Men det är väl inte bara bloggare som har ensamrätt på att skriva med "en storartad stilistisk elakhet"? Det för oss som vanligt in i mantrat: "Blogg är ett format. Inte en genre".

Att bloggare blir påhoppade och kränkta av anonyma människor i kommentarsfälten på sina bloggar är aldrig okej. I den nyligen lanserade bloggundersökningen BloggSverige 2.0 ställdes en fråga om hur många bloggare som någon eller flera gånger känt sig trakasserade på sin blogg. Ungefär en fjärdedel av respondenterna svarade ja.

Bloggtrakasseri

Andra bloggar om: , , , ,