Bisonkrönika bloggåret 2006

Fredrik_hjartats_bar_1 Bloggåret 2006 har varit minst lika innehållsrikt som 2005 ur mitt perspektiv. Jag har plockat ut några inlägg från varje månad som jag tycker sticker ut från de övriga och som jag tror kan vara värda en extra genomläsning. Att göra en årssammanfattning är viktigt för mig av två skäl. Dels hjälper det mig att minnas och se tillbaka på året som gått och dels beskriver
det bloggens inriktning ganska bra för nya läsare. När jag tittat
tillbaka har jag fått flera aha-upplevelser och slagits av hur många
inlägg som jag faktiskt glömt att jag gjort.

Januari
DN På Stan låter ett antal Stockholmare berätta om hur staden och samhället kommer att se ut om tjugo år. Martin Bundsen och Adam Nussdorfer publicerar en magisteruppsats om varför människor bloggar och varför de använder sig av affiliate programs. Jag skriver en reflektion kring onlinetillvaro och menar att "Paw Rikh-titt" är på väg tillbaka. Kal Ström undrar i en podcast vem som är ens riktiga jag när man spenderar mer tid online än med andra människor på jobbet, i skolan, i verkligheten. Sveriges bästa blogg om läraryrket; Foxy L’il Retard lägger ned efter att kollegor fått nys om hennes initierade berättelser från en förortsskola utanför Stockholm. Jag blir intervjuad i det första nyhetsbrevet från Nordic Internet Marketing Group på xing.com.

Februari
Åkestam Holst hjälper Puma med en varumärkesboll. Jag postar Observers lista på de bloggar som företaget bevakar och starka reaktioner från bloggvärlden kommer som ett brev på posten. Kommentarerna handlar om att listan är för liten, att fel bloggar är med eller att listan som sådan är värdelös. Efter kritiken kontaktar jag Observer som får en chans att berätta om hur de resonerar kring bloggbevakningen. Varumärket Sverige värderas till 399 miljarder dollar. Ruben Brundell ondgör sig
över hur bilspelet OutRun 2 befäster gamla könsroller.

Mars
The Houston Chronicle har den bästa tidningsbloggen i USA konstaterar Blue Plate Special. Jag och Johan går på fotoutställning på kulturhuset och reflekterar över schabloniseringen av den snabbmatsätande amerikanen. Akademikerkomplexet fick ett ansikte när Viggo Cavling ville lägga ned JMK med motiveringen att antingen kan man skriva eller så kan man det inte. Arlas produkter blir bojkottade på grund av Muhammedkarikatyrerna. Jag skriver en omfattande summering av Webbdagarna. Färgstarkaste inslaget var Patron Håkansson som anklagade InkClub för att ha snott hans affärsidé. Bloggplock.se lanseras.

April
Bold.se aprilskämtar i maskopi med några bloggare. Agent25 utser Silverfisken (Ett liv i exil) till årets bloggare på Trendgalan. Jag skriver om Hjärtats bar i DN På Stan. Rapportboken Om Communities publiceras. Jag bidrar med en text om communities och har även varit med på en rundabordsdiskussion som refereras i rapporten. Lisa Bjerre vill att bubblan ska blåsas upp så mycket det går. FON lanseras i Sverige. Jag, Henrik Torstensson och Andreas Ehn träffade grundaren Martin Varsavsky och pratade bredbandsproblematik.

Maj
Jan Gradvall konstaterar att Ebba von Sydow är väldigt Ebba von Sydow. Bisonblog presenterar guiden för trötta konsulter. Fem sätt att bli av med en kund. JKL blogg, en av pionjärerna på den svenska företagsblogghimlen, lägger ned. Konrad Olsson får medienoja och tycker att vi bara få fler formt, inte bättre innehåll. Jag intervjuar Björn Bertoft som är manager för en av de mest kända artisterna i Kina, Wei Wei. Björn beskriver sitt arbete som att vara en gummikudde mellan två världar. Alla journalister måste blogga, menar Googles vice president Nikesh Arora.

Juni
Urban Lindstedt beskriver mainstreammedias motstånd mot bloggrevolutionen och jag reflekterar över min egen bloggentusiasm. Vi behöver fortfarande filter för att klara vår mediekonsumation, Gatekeepern är död – leve gatekeepern. Jag skriver om våldtäktsdebatten och refererar till kampanjerna staffetmotvåldtäkt.nu, Den våldtäktstid nu kommer samt Katrine Kielos inlägg "Våldtäkt – en feministisk konspirationsteori?". Åke Sandstedt besöker mentalsjukhuset Borda i Buenos Aires och berättar om radiosändningarna där de intagna själva står för innehållet. Tone Salvensen berättar om hennes uppsats om elektronisk medborgardialog. Sveriges Radio lägger ned programmet bloggkrönikan och avfärdar hela bloggosfären i slutordet. Reaktionerna blir starka och jag summerar några av rösterna.

Juli
Dofter är också en del av varumärket. Smell marketing är ett faktum. Meghan Julius blir ett bra exempel på hur Youtube raserar skivbolagsbranschens marknadsföringsmetoder. Det finns en slentrianmässig gubbighet på de svenska reklambyråerna. Kinky Afro skriver om hur popkultur blivit finkultur och begreppet rörstrandifieringen, myntat av Johan Wirfält. Fenomenet syftar på det "livsstilskravmärkta" området kring rörstrandsgatan i Stockholm.

Augusti
Gratis parkering hjälper till att sälja hybridbilar. Jag besöker Museom of brands, packaging and avdertising i Notting Hill och fotar en del klassiska förpackningar. Jag intervjuar Birgitta Ohlsson (fp) om anti-porrbilen, en del av kampanjen "Fler feminister, färre mansgrisar". Sajten Equalpay.nu lanseras. Den är skapad för att samla erfarenheter kring jämställda löner inom EU. Hans Kullin på Media Culpa presenterar resultatet av enkätundersökningen BloggSverige 2. Den typiska svenska bloggaren är kvinna, 26-30 år gammal, högskoleutbildad och socialdemokrat. Litet är det nya stora och det handlar om Jumbo Shrimp Marketing. Jag besökte MSN Innovate och upplevde ett tydligt bloggfokus som röd tråd mellan de olika föreläsningarna.

September
Mahir PR startar sin bloggrupp och Bisonblog och Fashionista är de första medlemmarna. Jonas Söderström från planning.se gästbloggar om strukturkapitalet i byråbranschen. Jag gästbloggar i min tur på GI IHR:s nystartade blogg. Jag skrev om valrörelsen ur ett varumärkesperspektiv samt tippade rätt om valutgången. SAS Radisson fälls av ERK för könsdiskriminerande reklam.

Oktober
Mattias Östmar tar itu med ett av PR-branschens största problem: Mätmetoder. Det handlar om kärlek. Verum säljer fil med krigsretorik. Erik Stattin konstaterar att snygga bilder på glansigt papper är magasinens största konkurrensfördel. Min gamla arbetsgivare TV4 Halland rapporterar om laxbutiken i Heberg som är obemannad tack vare RFID-teknik. Jag gör en uppföljning på mitt inlägg om Observers bloggbevakningslista och konstaterar att inte mycket har hänt sen sist. Reaktionerna låter inte vänta på sig. Bisonblog fyller två år.

November
Fashionista och Sessan förstår att utnyttja sin nischkunskap. Genom tjänsten Google Co-Op förpackar de befintligt innehåll i ett eget format och skapar modesökmotorn Modesök.se. Det ryktades att Bloggforum 4 är på gång. Jag skrev en artikel till Internetworld om "månadens drömmare” Jonas Mandorf som fick göra om bildbyrån Mattons sajt. Damon Rasti (tjuvlyssnat.se) reagerar mot sexualiseringen av massmedia. Jan Gradvall hävdar att Lars Adaktussons SVT-avhopp kan vara den tändande gnistan (the tipping point) som leder till en ommöblering av det svenska TV-landskapet.

December
Firefox taggar en åker och låter viralfilmen göra jobbet. Jag intervjuar Henrik Torstensson (affärsutvecklare på Stardoll.com) om svensk webbutveckling i skenet av SIME-konferensen. Mahir PR anordnade bloggseminarium på Allmänna Galleriet och jag och Fashionista-Johanna deltog i en paneldebatt. Efter seminariet skrev jag om bloggares trovärdighet. En intressant diskussion som jag säkert kommer återkomma till. En av mina texter till Internetworld handlade om Threadless, ett t-shirtcommunity som gör kunden delaktig i produktutvecklingen. Jag besökte än en gång MSN Innovate och lyssnade på bland annat Jyri Engeström. Det blev även premiär för egenproducerat videoinnehåll på bisonblog med en Nokia N93 i maskinparken. Spegelbildslogotypen dyker upp överallt. Bloggen är antipatriarkal menar Karolina Ramqvist och jag reflekterar kring det offentliga språket.

Ping. Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer

Hej!
Jag Knuff:ade mig själv och hittade hit. Jag aktar mig så noga jag kan för att inte skriva om mina elever nu, ibland är det svårt att låta bli, men jag blir oerhört smickrad ändå över att du skriver att min gamla blogg var ”Sveriges bästa blogg om läraryrket”. Tack så mycket!
Hälsningar
Lasken Johanna