Allt kommunicerar med popretorik

Alla är retoriker och allt kommunicerar. Det menar Kjell Dahlin som är retorikkonsult och aktuell med boken Popretorik. Kjell tror inte som många andra att retoriken är oförändrad över tid. Samhället och kommunikationens förutsättningar har förändrats och det påverkar de retoriska uttryckssätten. Det personliga mötet har funnits i alla tider men Kjell menar att vi måste bli bättre på att koppla känslor till det vi vill kommunicera.
Kjell_dahlin_web – Visst stämmer det att människan har argumenterat genom det personliga mötet sedan tidernas begynnelse, men i dagens läge räcker det inte att bara överföra information. Kommunikation måste översättas till konkreta handlingar. Den ska upplevas rent känslomässigt. Känslor smittar och skapar tillit. Det handlar om att ge sitt budskap en själ. Att medvetet försöka besjäla sitt budskap för att ta fram det unika med sändaren och budskapet är för mig att vara en popretoriker.

De som bäst utnyttjar den nya retoriken är de som vet vad de vill kommunicera, har byggt upp sina argument väl och använder storytelling för att nå ut med budskapet. Det handlar också om att göra och inte bara berätta enligt Kjell.
– Jag tror att de som övertygar bäst är de som gjort sin hemläxa bäst. De har analyserat vad de egentligen står för och vill med sitt budskap. De tar reda på – beroende på om det är ett personligt varumärke eller ett de företräder – vad de har för belägg för detta; finns det någon story inom verksamheten som faktiskt bevisar att de handlat så som deras värdegrund gör gällande? Kommunicera ut detta, inte bara som ord eller tal utan som en konkret handling. Säg inte vad du är duktig på, utan gör det! Bevisa det i handling!

Kjell använder på sin hemsida en kvinnlig copywriter som sökte jobb på olika reklambyråer som exempel på hur man tog kommunikationen ett steg längre än att bara berätta om sitt budskap.

Tandsticksask_web_1

– Jag fick förra året bevittna hur en kvinna använde en tändsticksask för att få jobb som copywriter på en reklambyrå. Idén kläckte hon då hon var student på en kurs i kreativt tänkande. Hennes kurskollegor – som skickade traditionella ansökningsbrev, där de i ord påstod att de var kreativa, fick inte komma på några anställningsintervjuer alls. Men kvinnan som använde en tändsticksask för att faktiskt visa att hon kommit upp med en kreativ, originell och personlig lösning kallades till fyra byråer för att diskutera en eventuell anställning. Hon tog en vanlig tändsticksask, lät två tändstickor samt plånet på sidan vara kvar, sedan täckte hon den med vitt papper där text ”Jag har inte en enda idé” och ”Jag har hundra” fanns att läsa. Inget mer, bara texten samt mobilnumret. Vem blir inte nyfiken på att kontakta den som ligger bakom en sådan kreativ lösning? Påstår du något i ord eller skrift eller visar du genom konkret handling då du vill övertyga någon om något? Oavsett vilken bransch du är verksam inom så begränsas kanalerna och sättet du går tillväga på då av bara en enda sak. Dig själv!

Det pratas mycket om Storytelling för att bygga ett varumärke. Kjell Dahlin tycker att WE s grundare Greger Hagelin har en bra filosofi.
– Jag gillar berättelsen om hur Greger använder storytelling för att beskriva WE’s värdegrund vid rekrytering. Streetmärket WE s kläder ska ju symboliseras av skateboardåkarnas rebelliska levnadssätt; vi-känsla, individualism och vänskap. Då Greger satt i en bar och hörde en kille i en WE-tröja vara otrevlig mot en tjej så gick han fram, presenterade sig och frågade killen om han verkligen visste vad WE stod för. Greger erbjöd killen 500 kronor för att ta av sig tröjan. Han menade att det är viktigt att inte ”fel” personer bär tröjan, och om man nu ser någon göra det så kan man lika gärna passa på att berätta företagets historia.

Jag frågade Kjell vem han tycker ska köpa boken Popretorik. Han rekommenderar ett besök på www.popretorik.se för provläsning av ett kapitel för den som är intresserad.

Ping. Andra bloggar om: , , , , ,