ABC ger kredd till trakasserande ungdomsgäng

När är det försvarbart att visa upp brottsliga handlingar för att rapportera om en händelse? Ikväll sände ABC ett nyhetsinslag som berättade om den trakasserade kioskägaren Aziz Elio i Södertälje. Nästan varje dag blir han utsatt för någon form av kränkning från ett och samma ungdomsgäng. Den senaste tiden har kränkningarna även filmats av ungdomsgänget och publicerats på Youtube. Detta förstärker den redan gjorda kränkningen menar närpolisen i Södertälje.

ABC väljer att i inslaget visa både utvalda klipp från de filmer som publicerats samt en panorering över en sökresultatsida från Youtube. I inslaget kan man tydligt se namnet på de olika klippen ihop med kioskägarens namn. Detta gör det alltså väldigt enkelt för intresserade tittare att söka upp och se klippen. ABC:s inslag är helt okej när det gäller nyhetsvinkel och upplägg. Vad som däremot är tveksamt är allmännyttan av att tydligt visa var dessa kränkande videoklipp går att hitta. På så sätt hjälper man ungdomsgänget i sin strävan att visa hur tuffa de är som kan kasta smällare på en kioskägare. Det är lätt att föreställa sig hur snacket går bland gängets kompisar och i den skola de sannolikt tillhör. Aziz Elio har trotts allt blivit så skärrad av trakasserierna att han dels funderar på att sälja kiosken (kunderna har också skrämts iväg av gänget) och dels inte ens orkar ställa upp på en intervju vid ABC:s besök (dock var han med på bild).

Det finns nu ett ungdomsgäng i Södertälje som är väldigt nöjda
och stolta över att ha blivit uppmärksammade för sina "dåd". Det är ju
trots allt syftet med att distribuera klippen på Youtube. Och när ABC
hjälper till så har ännu fler chansen att beundra deras
verk…

Vad tycker du?

Ping. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

7 kommentarer

Fredrik: Riktigt som du säger, men gör inte du själv samma gärning?
Svårt att veta hur man ska uppmärksamma sådana här missgärningar. Själv tycker jag nog det ligger i ett samhällsproblem som vi måste börja ta tag i som vuxna. Vi måste säga ifrån tidigt när barn och ungdomar uppför sig illa. De skaffar sig annars en egen etik och moral.
Det vore bra om du uppmärksammar att HRW har släppt sin rapport om Mänskliga rättigheter…
http://humanrightsweden.blogspot.com/2007/01/human-rights-watch-slpper-rapport-om.html

ABC har fått mängder av tittarreaktioner i dag, som alla stödjer Azis. Möjligen, möjligen kommer vi idag också ha fått Youtube att själva ta bort klippen – vi får se. Jag kan hålla med om att bildvalet i inslaget inte var optimalt (när man visade namnet på klippen), men ska man berätta om vad som händer är det nog svårt att låta bli att visa det också.
häls Anja Hildén, tf redchef ABC

Själv tycker jag att så många som möjligt ska se klippen!
Ditt resonemang antyder att man inte ska visa klippen för att folk då kommer att tycka att förövarna är coola.
Jag känner avsky när jag ser vad de håller på med. Om andra människor också gör det och inser vad gängen faktiskt ställer till med så blir de förhoppningsvis motiverade att agera själva och göra något åt det.
Men visst, det finns ju en möjlighet att folk resignerar och till och med tycker att det är underhållande. Men då kanske vi har svårt att hålla ihop vårt samhälle alls…

>Bengt
Tack för länken. Jag håller helt med dig om det du säger förutom det att jag själv gör samma sak med att uppmärksamma händelsen. Jag skriver inte ABC gjort något fel i att uppmärksamma den här historien, tvärtom. Däremot ifrågasätter jag illustrationen av händelsen.
>Anja
Min kritik handlar inte om att ifrågasätta Azis eller tvivla på att ”folk” är på hans sida i sammanhanget. Det är den naturliga reaktionen och även så jag själv uppfattar situationen. Möjligtvis kan jag se det som motiverat att visa några sekvenser från de klipp som publicerats, men det känns inte nödvändigt att även visa skärmbilderna från Youtube. Man hade också kunnat beskriva Youtube som ”en videosajt” och inte namngett sajten.
>Simon
Mitt resonemang antyder att gängets ställning förstärks i gängets närmaste krets genom ABC:s publicering, inget annat. Jag förutsätter att ”folk” tar avstånd från handlingarna, sett utifrån den information tittarna fick i inslaget. Något annat vore riktigt tråkigt. Min kritik handlar inte om vad ”folk” tycker och tänker, utan istället om att försöka undvika att ungdomsgänget får onödigt mycket kredd i sitt egna sociala nätverk (eller bland socialt likasinnade), eftersom publiceringen på Youtube tyder på att det är just det som efterfrågas.

Fredric: Jag menade just att det är en svår balansgång att veta när man ska uppmärksamma sådana händelser.
Erik hade en bra grej att gå till you tube och få bort inläggen genom att tala om att inläggen är olagliga…förtal är ju faktiskt åtalbart…

Men det är ju inga vattentäta skott mellan de här mobbande ungdomsgängen och oss hederliga medborgare, eller är det det? Om det är så att mobbarna umgås med hederliga människor också är det ju viktigt att visa filmerna, så att de hederliga kan influera mobbarna.
Om det till äventyrs är så att de här mobbarna lever i ett vacuum i ”vårt” samhälle, ja då är det nog kört för samhället i vilket fall… 🙂