Retoriskt guld från NASA

Hör du till de som har tittat på The West Wing eller Commander in Chief och blivit impad av hur de politiska staberna handskas med media? Helt klart är att jänkarna har en annan tradition när det gäller retorik och förmågan att framträda inför publik. Jag tänker till exempel på hur man redan som liten knodd övas på villkoren för den muntliga framställningen genom "show and tell"-inslaget i amerikanska skolor. Att kunna tala för sin sak och möta opponenter med både väl underbyggda argument och rappt språk verkar utifrån sett viktigare i den amerikanska kulturen än i den svenska. Eff kollade en presskonferens i samband med Fuglesvampens rymdäventyr för ett tag sedan och jämför med våra egna politiker.

"Det är så jävla läckert när en NASA-snubbe under presskonfen jag lyssnar
på får frågan från en NBC-reporter vad ISS egentligen är bra för.
NASA-mannen håller låda i några minuter och sträcker ut en liknelse med
rötterna i Columbiakatastrofens rapport till pilgrimerna som seglade
till USA och hur deras första vinter är det som sker på ISS i
förberedelserna för månbasen och resorna till Mars som finns
inplanerande. Att lära sig överleva. Crescendot är återkopplingen till
Thanksgiving, och tamejfan det är retoriskt guld, riktat rakt in i
amerikanernas hjärtan. När man sett femtielva tafatta och styltiga
presskonferenser i Rosenbad är det här som manna från himlen, och det
är helt utan uppstolpade stödpunkter."
Eff på A place for robots.

Ping. Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer

Och Griffin är ju inte på något sätt nydanande – tvärtom verkar han i samma tradition som en gång bland annat John F. Kennedy. Att retorik och rymdfärder hör samman framgår tydligt, bland annat av ett par berömda Kennedytal från 1960-talets början (två tal som jag för övrigt tagit upp i en bloggpost – se http://loci.se/2006/12/09/veckans-tal-jfk-om-rymdkapplopningen/ ). Givetvis spelar här också de första kolonisatörerna och andra referenser till den amerikanska historiska mytologin en framträdande roll.