Nya nyanser i nätdebatten?

Här kommer en kort reflektion efter de senaste veckornas bevakning av mitt älsklingsämne – internet.

Jag tycker mig skönja en förändring i mainstreammedias bevakning. Det mest aktuella exemplet är kvällens inslag i Aktuellt om lagförslaget kring fildelning. Och för några veckor sedan var det Facebook som tog sig ur IT-världens brus och in på riksmedias radar. Det finns en mycket större acceptans för att människor använder nätet, snarare än de "usch" och "fy" som vanligtvis uttalas när det till exempel handlar om fildelning, "näthat" eller bloggar. Jag upplever en ökad mognad för de här frågorna. Det handlar inte längre om att belysa det faktum att kidsen hänger på nätet, utan lika mycket om att företagen, 40-talisterna, undersköterskorna och politikerna också gör det, det vill säga ALLA.

Om någon är partisk i den frågan så är det jag. Jag lever myten för tusan. Därför undrar jag om du tycker likadant?

8 kommentarer

Ja, men det känns verkligen som att något har hänt, att de slutat skrika ”VI MÅSTE BELYSA FARORNA” så fort webbaserat material ska diskuteras.
De berättar inte längre heller om det som något smalt och underligt, en subkultur för ett gäng intresserade, vilket är skönt. Precis som börsen har det blivit en naturlig del av alltihop, även om börsen förstås är mycket mer subkultur än någonsin svensk internetanvändning.

Visst har mainstreammedia blivit bättre på att bevaka nätet. Nätet är inte längre ENBART en stor fara, men märk väl att den fortfarande är BÅDE en fara och en möjlighet. Aktuellt-inslaget om Facebook började ju med storyn om hur toppolitikerna & Sofi Fahrman hade fått sina identiteter stulna på FB.
Jag är föräldraledig just nu, och lyssnar rätt mycket på radio, och även där tycker jag mig se en skillnad. Ibland är det bra, ibland blir det bara krystat; det känns som att Studio1-reportrarna fått direktivet att ”och så måste det vara något om ungdomskultur också”. Men helt klart ett steg i rätt riktning!

Bison, tittar du fortfarande på television? Då lever du inte myten. 🙂
Själv har jag inte kollat på Rapport eller Aktuellt sedan i våras. Och ni anar inte hur befriande det är.
Det är samma frihetskänsla som när jag bestämde mig för att sluta vara rädd för att Jorden går under och lade av med att sopsortera eftersom det tog för mycket tid. Tid jag behövde till att blogga.

Jag driver hela min verksamhet och umgås med de flesta av mina vänner hemmavid på nätet. Lever utomlands, mina kunder finns i Sverige. Jag sitter aldrig i möten eller TV-soffor, pratar ytterst sällan i telefon (då helst via Skype)men kommunicerar större delen av dygnet… kan uppleva att det är lite tragiskt att inte höra tonfall och se kroppsspråk och direkta reaktioner men min bandbredd (mobiltelefon från segelbåt) duger inte till videoteknik. Sover, äter och skiter dock IRL – snart är väl det myten…

… och för att svara på din fråga – jo, jag upplever att ALLA hänger på nätet och att belysningen är snedvriden ibland. Samtidigt behöver kriminell verksamhet fortsätta att belysas – på nätet och IRL.

För det första kan jag hålla med Jack om att min TV-konsumtion dykt ordentligt de senaste år, inte minst nyheterna. Det kanske iofs har med två ungar att göra.
Vad jag dock irriterar mig över, även om bevakningen ökar, är den överdrivna förklaringsivern som präglar även A-ekonomi. Ingen behöver förklara vad styrräntan är för något eller vad en långtradare är bra till. Men communities, intranät och VoIP-tjänster behandlas som vore det svårtillgängliga vetenskapliga upptäckter. Trots att mellan 20-80 procent av svenska folket använder tjänsterna dagligen beorende på vilken det är.

Ja! Jag har samma intryck. Det var ju bara två-tre år sen fildelningsfrågan lyftes upp av allmänredaktionerna och sen dess har mycket hänt i ökande takt. Det är roligt.
Att man uppmärksammar farorna är nog oundvikligt – det är ju inbyggt i nyhetslogiken att ta upp hot, faror och konflikter. Men det är skönt att man inte gör det på samma distanslösa, okunniga sätt längre.