Är framtidens sociala sajter asfalterade med OpenSocial och APML?

Googles nya API:er i form av OpenSocial kommer göra det möjligt för utvecklare att bygga applikationer till flera olika sociala sajter med ett och samma språk. Men hur blir det med användarnas profilinformation? Miriam tipsade mig om APML – en teknik för att låta användare flytta med sig personlig information mellan olika sajter. Jag snuddade vid båda teknikerna när jag blev ombedd att kommentera Anders Westgårdhs "utspel" i Aftonbladet igår.

Ur artikeln Facebook – en övergående trend? på Aftonbladet.se:

"Om Facebook försvinner så är det enligt Fredrik Wass troligt att den ersätts av en bättre tjänst.
– Ännu finns det inte en sådan konkret sajt. Däremot har Google lanserat en teknik som kallas "Open social”. Den gör det möjligt för webbutvecklare att skapa separata webbtjänster eller applikationer så ens sajt kan bli tillgänglig på andra sajter.

I framtiden tror han att det kommer bli enklare att bli medlem på nya sajter, liknande Facebook. Har man väl skapat en identitet på nätet, bör man enkelt kunna kopiera uppgifterna och föra över till nästa sajt.
– Det finns ett behov av att inte låsa sig på en sajt, utan i stället ha ett öppet system. Det här är något som kommer."