Johans bloggportaler omsätter en halv miljon – enligt Sydsvenskan

Det är inte busenkelt att tjäna pengar på bloggar i Sverige. De enda som egentligen lyckas är antingen bloggnätverk i stil med blogg.se alternativt etablerade superbloggare som mera liknar traditionella mediaaktörer än gräsrotsskribenter. En person som lyckas få bloggintresset att gå runt är Johan Larsson (knuff.se, bloggar.se m.m).

Secret
Johan Larssons fiende nummer ett i journalistkåren, Andreas Ekström, har tagit fram uppgifter om företagets omsättning. Eftersom han inte kunnat nå Johan för en kommentar kan det vara vanskligt att utgå från att alla intäkter kommer från de olika bloggportalerna. Men med tanke på Johan Larssons flitiga arbete med de olika tjänsterna och dess popularitet i bloggvärlden så kommer troligtvis en större del av intäkterna från det hållet (jag har inte läst annan information än de uppgifter som återfinns i Sydsvenskans artikel).

"Hans bolag Kopparnageln AB redovisar
en omsättning på drygt en halv miljon under sitt första verksamhetsår,
och ett resultat efter finansnetto på nästan en kvarts miljon kronor.
Intäkterna kommer till inte obetydlig del från annonsering. I kassan
finns tillgångar på 350 000 kronor, och Johan Larsson nöjer sig med ett
löneuttag på 200 000 kronor om året."

Precis som Andreas Ekström påpekar sitter Johan Larsson, precis som Primelabs, på en mängd data om den svenska bloggosfären. Han kan få fram detaljerade uppgifter om vilka varumärken som det skrivs om, vilka ämnen vi helst skriver om och vad vi tycker och tänker om det mesta. Jag gillar verkligen Johans olika bloggtjänster, men utgår också från att han kommer tvingas till en större transparens kring bolaget och tjänsterna i takt med att populariteten ökar. För han är redan nu en makthavare i Bloggsverige, oavsett om han själv vill det eller inte. Jag kan inte annat än bli imponerad av den flora av bloggtjänster han byggt och som nu utgör startpunkten för många bloggares omvärldskoll och bevakning. Tråkigt att Johan kände sig så överkörd av Andreas Ekström den där gången för några år sedan att han sen dess vägrar att tala med traditionell media.

[Tipstack: Vassa Eggen]

Andra bloggar om: , , , , , ,

6 kommentarer

En halv miljon? Stackars männska, det var inte mycket. Stadsmissionen, soppkök, frälsis? Vad mer kan man tipsa Johan om?
Menar Andreas Ekström på fullaste allvar att det skulle vara mycket pengar i dessa sammanhang?
Störtlöjligt.

Hej Fredrik! Nej, jag ”menar” inte att det skulle vara mycket eller lite pengar. En helt vanlig nyhetsartikel ska helst inte ”mena” något alls, mer än vad den beskriver. Självklart ska man berätta journalistiskt om hur Sveriges mest framgångsrika och omtalade bloggprojekt bär sig ekonomiskt efter det första året! (Och efter det andra! Givetvis gör vi en liknande artikel om ett år och om två år och om tre år – under en enda förutsättning: Att ämnet för artikeln fortfarande bedöms som intressant. Precis som tidningar bevakar alla andra intressanta företag och medieprojekt.)