Identitetsskapande på nätet – en fråga med många bottnar

IDG har fört samman ett gäng intressanta personer för att tala om sociala medier och identitetsskapande på internet. Självklart kommer Facebook upp titt som tätt i diskussionen, men även andra sajter och dess användningsområden avhandlas. Det är ett hyfsat intressant samtal, men jag tycker att det saknas djärva framtidsvisioner. Panelen består dessutom av endast män, vilket för ovanlighetens skull även noteras i kommentarerna under artikeln.

Själva ämnet onlineidentitet är hyperintressant och något som avhandlas allt för sällan. Det är idag något som inte bara kidsen behöver hantera, utan människor i alla åldrar. Integritetsdiskussioner i all ära, men det finns många andra områden inom vårt identitetsskapande som också är intressanta. Vad innebär det för oss människor att våra liv blir medierade och att vår möjlighet att hålla kontakten med andra människor förenklas och accelererar? Vad betyder det för vår syn på oss själva som en del av samhället – det fysiska och det virtuella, och hur förändras demokratiprocessen och det politiska systemet av de nya möjligheterna?