Shortcut bygger nytt – men är det för sent?

Nästa vecka lanserar karriärcommunityt Shortcut.nu sin nya plattform. Ett gäng nya funktioner utlovas och i princip alla delar av sajten ska ha förbättrats. Shortcut har sedan länge varit lite av det svarta fåret i communityleverantören Netstars kundstock. Men så har det inte alltid varit. Plattformen som från början var innovativ och i framkant har sedan flera år fått se sig omsprungen av både nya versioner av Netstars plattform samt externa aktörers mer moderna satsningar.

Jag minns inte hur länge Shortcut-gänget talat om att göra om sajten och förbättra communityfunktionerna, första gången tror jag var 2001.  Men det verkar faktiskt som att det händer på riktigt den här gången. Själv gick jag med i nätverket kring millennieskiftet och har sett sajten gå från febril aktivitet till en mer slumrande tillvaro. Nådastöten stod Facebook för. När många Shortcutmedlemmar gick över till Facebook fick Shortcut med sin otidsenliga sajt ta mycket stryk. Frågan är om nylanseringen kommer ett antal år för sent eller om det går att vända skutan och bli det flaggskepp bland svenska karriärnätverk det en gång var.

När jag läser beskrivningen av de nya förändringarna blir jag inte helt övertygad, men heller inte överdrivet skeptisk. Det verkar dyka upp många förbättringar av redan befintliga funktioner och det ska bli intressant att se hur kopplingen mellan medlemmarna och det redaktionella innehållet förbättras. Jag avvaktar med ett slutgiltigt omdöme tills sajten är lanserad i skarpt läge. Det jag är extra intresserad av att undersöka är hur tänket kring externt innehåll märks på sajten. Vad händer när jag vill länka in videoklipp eller på andra sätt låta mitt innehåll genomsyras av material från andra sajter? Och om jag inte vill börja blogga i Shortcuts verktyg, hur kan jag få med mig innehåll från min egna blogg in på sajten? Försöker Shortcut uppfinna communityhjulet på nytt utan tanke på att användarna är sociala på massa andra sajter samtidigt? Eller fångar de upp  användarnas innehåll, oavsett var det publiceras, för att på så sätt skapa mervärde inom communityt? Det återstår att se.

Läs om förbättringarna i väntan på den skarpa lanseringen nästa vecka.

3 kommentarer

Hej Fredrik,
Det gick då inge vidare för ut – istället för att skaffa vind i seglen sänkta de skutan – frågan är nu om de kan bärga den innan den ruttnat.
Istället har alternativ sida startats av en medlem, den heter Subcut och fick 120 nya medlemmar över en natt.
Hur tror du det kommer att gå?

Correction (trött i knoppen)
Hej Fredrik,
Det gick då inge vidare för SC – istället för att skaffa vind i seglen sänkte de skutan – frågan är nu om de kan bärga den innan den ruttnat.
Istället har alternativ sida startats av en medlem, den heter Subcut och fick 120 nya medlemmar över en natt.
Hur tror du det kommer att gå?