SVT hatar Jonatan

Som Mac- och Firefox-användare har jag vant mig vid att framförallt svenska mediasajter fungerar halvbra när jag vill ta del av till exempel webb-tv-klipp eller ljudfiler. Och Public Service-bolagen är värst känns det som. Det handlar dock inte bara om vilken webbläsare eller operativsystem besökarna använder. Krångel med realtime-filer hos SR känns som ett långvarigt problem till exempel. De här problemen har även Jonatan Fried på Fokus reagerat på. Han skräder inte orden i sitt blogginlägg om den frustrerande användarupplevelsen.

"Varför investerar SVT stora summor pengar och energi i att begränsa
tillgängligheten och förstöra användarupplevelsen? Varför hatar SVT
mig? Varför vill de ge min dator lepra istället för en massa bra tv?" Läs hela inlägget.

Det fina med public service är att det går att göra saker som en kommersiell aktör aldrig skulle våga, både när det gäller innehåll och distribution. Vår medievardag består idag av bland annat lätt åtkomliga youtubeklipp och stabila streamingtjänster, och då är det väldigt svårt att förstå varför allt måste vara så krångligt.

Stora public service-aktörer borde rimligtvis ha mer resurser att satsa på teknikutveckling än små startupbolag. Jag upplever att många företag hellre bygger eget eller köper stora och dyra system, än satsar på open source-verktyg med globala utvecklingsteam/användare och oändliga möjligheter till anpassning.

2 kommentarer

BBC fick rejält med smisk i brittisk (teknik-)media över sin webbtjänst som bara stödde Windows till en början. Tack vare det är deras iPlayer nu Flash-baserad och stöds därmed på alla de stora plattformarna. (Även om problemet med Flash är att det heller inte är ett öppet format.)
Förhoppningsvis är framtiden lite ljusare. Just BBC drog ju igång Dirac-projektet, som verkar kunna bli ett väldigt bra format för distribution av TV via internet (eftersom det var det uttalade målet). Får hoppas att SVT anammar det framöver nu när standarden är fastlagd och allt (skedde alldeles nyligen).
http://en.wikipedia.org/wiki/Dirac_(codec)

Sen är det ju så att är man tidigt ute så riskerar man med att bli sittande med teknik som känns lite fel några år senare, och varje teknikbyte kostar tid och pengar, speciellt om man har en jäkla massa användare. Man kunde ju tro att folk som skriver om branchen fattar sånt, men okunskap verkar ju inte hindra svenska bloggare att utse sig själva till experter.