Jardenberg ryter till

Jardenbergjoakim
Joakim Jardenberg har skrivit en krönika hos Dagens Media där han beskriver gammelmedias roll under FRA-debatten förra veckan. Dels hur en stor och tung aktör som DN slarvade med citaten och la upp gammal skåpmat på ettan, när resurserna borde räcka till mer. Och hur Play Rapport körde vidare på storyn eftersom den fanns i DN. Senare valde Aftonbladets webb-tv att visa en statisk bild på fotbollspubliken på skeppsbron istället för sin livesändning från riksdagen.

Gammelmedia hoppade på FRA-tåget sent, och endast på grund av bloggväggen som inte gav någon annan möjlighet än att lyfta frågan. Joakim Jardenberg utlyser skärpning men påpekar något som jag själv verkligen håller med om. Det finns en plats och en roll för både gammelmedia och små gräsrötter – det ena tar inte ut de andra. Trots det brukar ofta debatten landa i för eller emot, istället för både och. Jardenberg avslutar sin krönika med följande ord om de traditionella mediernas framtid. Inte oväntat handlar det om att vara bäst när det gäller:

"Ska vi ha en chans att spela roll framöver så måste vi göra det med
vårt eget spel och inte slarva bort stora frågor på det här viset. Vi,
gammelmedia, gör helt rätt i att hävda våra särskilda möjligheter och
sträva efter att ta position genom de fördelar som våra stora resurser
ger oss. Men då får vi fan inte ägna oss åt att komma försent ut på
planen, syssla med journalistik som hör hemma i gärdsgårdserien, och
tro att vi kan vinna publik utan ansträngning."