Telias iPhone – ett mobilhaveri som kunde blivit något fantastiskt

Iphone
Efter att ha matats av några av webbens främsta hjärnor när det gäller beteende och interaktion under två dagar här i Köpenhamn, har jag fått min bild bekräftad. Webben flyttar till mobilen och det blir vår startpunkt för onlinetillvaron. Det är därför chockande att läsa om hur Telia missade chansen att bli den progressiva operatören med de mest kundanpassade villkoren. En operatör som inte försöker begränsa sina kunders beteende utan istället uppmuntra användandet av alla de tjänster som följer i anslutning till den mobila webben. Istället har man idag släppt nyheten om abonnemangspriserna på den nya iPhone-telefonen som kommer den 11 juli. Villkoren visar att de inte har förstått hur vi kommer att använda mobilen framöver; Hur vi kommer att göra det många av oss idag gör vid en vanlig dator direkt i mobilen.

Det handlar förstås om ovilligheten att erbjuda vettiga villkor för obegränsad datatrafik. Låter det krångligt? Jag låter Andie Nordgren förklara:

"Ni fick äran att ta iPhone till Sverige, och har hittils konsekvent
betett er som en dinosaurie från gammelmonopoleran med ett
gammelekonomiskt tänk. Era kunder kommer motvilligt underkasta sig era
iPhone-planer, och redan nu undersöks flitigt möjligheterna att hacka
telefonen och komma runt operatörslåset. När ert nyhetsbrev med
priserna för iPhone-planerna trillar in är alltså första reaktionen att
fundera på hur i helvete man ska kunna slippa er. Ni hade möjligheten
att skapa en helt annan känsla. En känsla av “wow!”, en känsla av
förtjust förvåning över kombinationen av en fantastisk produkt och en
offensiv satsning från Telia på att stödja utvecklingen av det mobila
nätet och de tjänster där som kommer explodera när maskiner som iPhone
tar över marknaden."

Eller varför inte läsa vad Joakim Jardenberg, vd på Mindpark, har att säga:

"859 kronor i månaden och då kan du inte ens använda
iPhone så som den är tänkt att användas. Begränsad till en 1GB data,
sedan kostar det ytterligare pengar. Är man helt sjuka i huvudet. Jag
är arg så jag vet inte vad jag ska ta mig till. Man dödar effektivt en produkt som hade förutsättningar att verkligen göra skillnad. Hur kan
Apple låta det hända? Kan vi konsumenter verkligen låta det här hända? Här behövs det ett uppror. Det här är INTE OK!!!"

För den som aldrig använt en iPhone eller sett hur telefonen förändrat definitionen av vad en mobiltelefon är för något på den amerikanska marknaden framstår kanske kritiken som lite överdriven. Men faktum är att iPhone inte är som andra mobiler, det är en milstolpe i mobilutvecklingen som gett eko bland alla mobiltillverkare världen över. När det blev klart att Telia skulle börja sälja iPhone för 3G-nätet i Sverige blev jag precis så upprymd som Andie beskriver i sitt inlägg ovan. Och lika nedstämd blev jag efter dagens besked om prisnivåerna. Datatrafik på internet och i mobilnätet ska vara som ström i eluttaget, dvs inte en exklusiv tilläggsprodukt – utan en given hygienfaktor inom alla abonnemang.

Här ett klipp från augusti förra året då jag för första gången stiftade bekanskap med en iPhone på nära håll. Fd kollegan Robert undervisar:

15 kommentarer

Sant… men ändå en pseudodebatt. Alla early adopters som skulle tänkas använda iphone som beskrivet har väl redan ägt den i minst 7-8 månader…eller?

Jag förstår inte riktigt upprördheten. För 800 får man ju ringa och smsa i princip obegränsat, och får telefonen för 1 krona.
Jag kommer ta det billigaste abonnemanget, det finns ju en maxtaxa på 9kr/dygn för surf, för högst 270 extra i månaden får man alltså helt fri surf, och man får tillgång till telias hotspots.
OK, det är inte snusbilligt, men vem hade förväntat sig det?

Mattias, vad menar du – du måste ha missuppfattat helt när du skriver att man får ringa och smsa i princip obegränsat. 1000 minuter samtal och 1000 Mb data är knappast obegränsat. Det är bara en dryg halvtimme snack och 30 Mb data om dan. För 800 kr!!

Ok det är inte obegränsat med telefonsamtal. Men ett liknande abonnemang med annan telefon hade knappast varit gratis.
Jag menar bara att den oerhörda upprördhet kring detta som finns är överdriven. Priserna liknar andra länder och andra telefoner.
Dom har en maxtaxa på 9kr per dygn. 9*30=270.
Och det är om du bränner dina 100mb första dagen.

Fundera på hur det kommer sig att du kan surfa utan begränsningar för 199 kronor i månaden via turbo 3g på din laptop. Därifrån kan du även använda skype etc. för att ringa vanliga samtal. Varför ska det behöva skilja i villkor för mobiltelefonerna, när det är samma nät?

Tycker lik förbannat att du missförstått en smula och överdriver. Alltså, det dyraste abonnemanget är ju inte dyrare pga av ”mer datatrafik” utan pga 10 ggr mer fria samtal/sms. Jag håller med om att det känns löjligt omodernt, ”iMaxi” borde per definition innebära helt fri datatrafik inom ramen för abonnemanget.
Men, i praktiken får man ett skitbra avtal med ”iMini”, eftersom datatrafik ALDRIG kan kosta mer än 9 kr/dag EFTER det att man förbrukat sina futtiga 100MB. Alltså, man HAR fri datatrafik för max 270 kr i månaden. Och då är ju dessutom Telia Homerun, som är tillgängligt i stora delar av våra större städer, helt avgiftsfritt (så man kanske inte ens kommer upp i 270kr/mån även om man dårsurfar flera gig i månaden.
Summa summarum: lite omodernt tänk av Telia, men ändå klart iPhone-anpassat med maxtaxa på datatrafik så man ALDRIG behöver komma upp i mer än 270 kr/mån på surf.

Tillägg t. föreg. komm: siffrorna gäller alltså utöver abbet man tecknat. Men personligen tycker jag det är helt ok att veta att man aldrig kommer upp i över 500 spänn i månaden oavsett hur mkt man surfar på sin iPhone – men det är klart, i mitt fall kommer merparten av användandet att ske i Sthlm via Homerun och annan wifi, så jag lär inte komma upp i mer än nån hundring extra i månaden. Och då är det helt OK om det ibland, på resa etc, springer iväg upp till 500 kr nån månad.
Däremot tycker jag att det borde ha funnits ett 12-månaders alternativ också. Att vara låst vid ett iMini-abb i ett år skulle kännas OK. 18 månader är saftigt.

Mattias och mehrad, iPhone är en telefon! Det betyder att man förutsom surfa också kan prata i den. Maxabonnemanget borde därför, med tanke på kostnadsnivån, ha obegränsad samtals- och datavolym. Varför ska en iPhone ha sämre abonnemang än vad kombinationen av obegränsat tal och data kostar såväl hos Telia som hos andra operatörer? Varför kan jag prata och surfa obegränsat (inkl hotspots) för ca 850 kr hos t.ex. Telenor med en vanlig telefon, medan Telia tycker att jag ska betala 859 kr för 1.000 minuter och 1.000 Mb bara för att jag vill använda en iPhone? Vad jag vet har Telia inte ens informerat om vad överstigande minuter kostar.

Mats, håller helt med dig, och jag skriver ju också att iMaxi är en enda stor märklighet. Telia har svarat för en halvmesyr över hela linjen. MEN, med iMini och maxtaxan på obegränsat med datatrafik får man ut enormt mkt av en svensk iPhone. Just denna maxtaxa är ju också exklusiv för iPhones datatrafik, vilket betyder att Telia trotsallt åtminstone fattat LITEGRANN om det unika med iPhone….
Jag är faktiskt jävligt nöjd med villkoren för iPhone/iMini. Just för att det är Telia känns det som det hade kunnat vara betydligt värre….

De där 859 kronorna ska täcka att du får en iphone till subventionerat pris också.
Tror telia skulle sluppit mycket av kritiken om de bara hade varit förnuftiga nog att släppa tydligare och enklare abb-former. 12 st olika alternativ? varför krångla till det i onödan. Dessutom verkar maxi alternativet helt idiotiskt, skulle vara om man ringde mycket annars blir man blåst om man väljer det alternativet.

Vilket drama… i lilla svealandet, monopolets mekka, är allt sig likt… riktigt magstarkt av Telia att sätta upp orimliga abonnemangsvillkor, binda dig i minst 18 månader och dessutom kräva att du betalar nästan dubbelt pris för en iPhone, jämfört med vad den kostar i USA… i min amatörmässiga världsuppfattning trodde jag att telefonen säljs till subventionerat pris… men allt är sig likt… iPhone, bränsle, alkohol och cigaretter… gissa vilket av de som inte riktigt passar i gänget… 🙂

Är inte speciellt förvånad. Hade däremot blivit chockad om Telia hade bytt företagskultur i en handvändning. Passar väl iofs Apple ganska bra, som är vana att låsa användarna till olika format och hålla höga priser.

Med 199 kronor i tillägg, på vilket abonnemang man önskar, surfar man fritt. Ta t ex Mobil 99 plus 199 ger en iPhone 3G 16 GB för runt 4000…
Det är tyvärr, får jag erkänna, inte mycket för den typ av ”telefon” vi talar om här.
Bara att jämföra med ”likvärdiga”.
Sen, det som är dåligt, är ju att man får se sig tvungen att ha Telia som operatör, om man nu inte vill det vill säga.
Jag har länge velat ha Telia, så jag bryr mig inte.
Men, titta på andra Apple produkter, de skiljer sig inte särskilt mycket åt i pris. Varför? Apple, likt till exempel Bose, vill inte att man säljer deras produkter till vilket pris som helst.
Många tillverkare har sådana policys.
Så, bara för att en annan operatör får sälja betyder det inte att vi kommer se mycket lägre priser.
Det kommer av andra orsaker i så fall.

En sen kommentar….
9kr i maxtaxa/dygn gäller bara MB som passerar via Telias Surfport.
All annan MB-trafik t.ex. mobiltelefonens e-postprogram kostar 20 kr/MB. Då kommer man lätt upp i stora summor.
Det är så som jag har tolkat prislistorna.
:/