Live från Reboot: Nodal points förändrar mediekonsumtionen – den sociala realtidswebben är här

Att upptäcka nya saker håller på att bli en social aktivitet. Nyhetsflödet levereras av vänner, inte medier. Slutet på en era som kretsat kring sök är nära. Istället börjar en ny era där det mesta av vår information kommer från uppdateringar i vårt nätverk. Den sociala realtidswebben är här. Jyri Engeström berättar varför.

20080627093
Han har grundat tjänsten Jaiku som köptes av Google förra året. Under Reboot talade han om hur sociala objekt är det som driver vår gemenskap på nätet och hur vårt sociala periferiseende förändrar vårt sätt att ta till oss ny information och hålla kontakt med varandra. Redan på Bloggforum 3 för tre år sedan genomförde Jyri en intressant föreläsning som kretsade kring sociala objekt. Hans nya begrepp är Nodal points, ett fenomen som kommer att förändra hur vi definierar nyhetskonsumtion.

Orsaken till att människor samlas i sociala nätverk är ett objekt, såväl i den fysiska världen som på nätet. Potatis är det sociala objektet för ett gäng potatisodlare som har ett arbetsmöte i en lada. På nätet är det de sajter som bäst lyckas skapa starka sociala objekt som blir vinnare. Flickr gjorde det med bilder. Youtube gjorde det med video-klipp och Deilicious gjorde det med bokmärken.

På Facebook växer en applikation snabbt i antal användare för att ganska snabbt nå sin platå? Varför är det så? Kanske är vampyrbettet i vampyr-applikationen på Facebook inte ett tillräckligt starkt socialt objekt, medan bilderna är det?

För den som vill skapa en framgångsrik social sajt så är det jätteviktigt att veta vilket det sociala objektet är. Men också vad besökarna ska göra med det. På MySpace är playknappen en viktig funktion. På Flickr är det ”upload”-knappen som är viktigast.

Inom två år kommer många av de sociala sajter vi använder idag att ha utvecklat ett socialt medvetande. De kommer att pussla ihop den information vi lämnar ifrån oss och hjälpa oss koordinera vårt sociala liv, enligt Jyri Engeström.

Kartor – Var är mina vänner?
Telefonboken – Vad gör mina vänner?
Email – Automatisk prioritering av våra inkommande mail
Bilder – Ansiktsigenkänning

I böckerna om Harry Potter förekommer Marauder’s Map – en karta som visar var folk är och vad de gör, varje dag. Den fantasifunktionen är inte långt borta.

20080627094
Hur får vi reda på vad som är viktigt för oss och vad som precis har hänt? Enligt Jyri Engeström kommer de nya sociala tjänsterna att hjälpa oss filtrera, tillsammans med den information våra kontakter och vänner bidrar med. Om många personer i mitt nätverk skriver om, eller reagerar på en händelse så tycker jag troligtvis att informationen är viktig för mig, trots att jag inte aktivt har sökt efter den.

Idag rankar Google webbsidor genom pagerank. Jyri Engeström talar om hur vi i framtiden kommer att använda oss av "Facerank" – hur webbtjänsterna avgör vilka personer som är viktiga i mitt nätverk?

Skillnaden mellan Pagerank och Facerank

Pagerank:
Vem länkar till innehållet?

Underlag för Facerank:
Social närhet – gemensamma vänner
Fysisk närhet
Delad smak
Delade objekt

Hur blir det med vårt privatliv då? Många är rädda för att lämna ut privata uppgifter på nätet, och trenden att dela ut mer och mer av bilder och annat innehåll från sitt liv är tydlig. Enligt Jyri Engeström kommer teknik som OpenID, Oauth (Authorization) och OpenSocial (Interoperability) att hjälpa oss på vägen. Men frågan handlar inte bara om det som är privat, utan lika mycket om det som är publikt. Jyri Engeström avslutade med en skön oneliner:

”It’s not about privacy. It’s about audience management”

__

Läs fler live-inlägg från Reboot:
Waste = Food
Kollektiv tankekraft
The Post-Everything Future
Kenya stakar ut framtiden
Relationships 2.0
På väg in i demokratisamhället (för första gången)
Nodal points förändrar mediekonsumtionen – den sociala realtidswebben är här

4 kommentarer

Jag diskuterade det här med några vänner för några veckor sedan när jag konstaterade att jag nästan slutat läsa mina rss-flöden, eftersom jag ändå uppdaterar mig genom Jaiku och de få bloggar jag bevakar ändå.
Det täcker inte hela förlusten, men nära inpå. Det är trots allt Jaiku jag går till först för att uppdatera mig nu för tiden.