Svenska Bloggy skakar Jaikububblan

Sedan ungefär 1,5 år har ett gäng användare av mikrobloggtjänsten Jaiku refererats till som "bubblan". I bubblan finns ett hundratal användare med skiftande bakgrund, men brinnande intresse för sociala medier, medielandskapets pågående förändring och en fascination för alla nya sociala tjänster som lanseras. Här samsas mediechefer, journalister, entreprenörer och mellanstadielever om utrymmet och ofta uppstår långa diskussioner kring saker som FRA-debatten, Steve Jobs senaste utspel eller kort och gott vilken film man ska välja att se en vardagskväll vid 22-tiden.

När den amerikanska konkurrenten Twitter rönt stor uppmärksamhet internationellt har den svenska jaikububblan fnyst och kort konstaterat att Jaiku är både smartare, bättre och snyggare. Jaikus ställning har varit ohotad. Och att de flesta gillar grundaren Jyri Engeström och hans smarta idéer om bland annat sociala objekt har inte gjort saken sämre. Jaikus ställning har varit ohotad.

Bloggy
Men nu har något hänt. Jaikumarken skakar. Den senaste tiden har en svensk utmanare dykt upp. Tjänsten heter Bloggy.se och är skapad av Jonas Lejon, mannen bakom bland annat Bloggvarde.se och Bloggbackup.se. Bloggy har utvecklats sedan början av 2008 och fungerar ungefär som Jaiku, det vill säga att användaren kan publicera både korta mikroblogginlägg och samla flöden från egna bloggar, bildtjänster eller andra källor. Bloggy har dock en skillnad i att användarna kan ladda upp olika typer av filer direkt i flödet, och inte som på Jaiku – via en annan tjänst.

Det naturliga gensvaret när nya tjänster ploppar upp är att prova dessa snabbt och sen utvärdera om det är värt att lägga mer engagemang och tid på. Ofta slutar intresset redan i det stadiet. Men med Bloggy.se är det skillnad. Redan efter några timmars användande börjar människor på allvar tala om slutet för Jaiku, och att nu kan "bubblan vara på väg att svänga".

Jag ställde frågan om Bloggy kommer att ta över Jaiku till några av mina kontakter. Här är några svar:

  • "Jag tycker bloggy har bättre funktion i och med möjligheten att posta
    bilder, musik och annat… jag lägger min lilla, blygsamma röst på
    bloggy." – Ceciliaw
  • " Jag röstar för Bloggy 🙂 Tjänsten har dock bara funnits i en dag ännu så kanske för tidigt och säga något?" – jonasl
  • "Bloggy.se är iallafall den första riktiga kandidaten att hota Jaiku inom bubblan" – morris
  • "Om Bloggy lämnar beta-stadiet omgående så kommer iallafall jag köra Bloggy framför Jaiku. Men som @bison säger, finns det ingen här blir det svårt att motivera ett byte" – kentos
  • "Det enda som talar emot är frånvaron av sms-utskick. Ska jag börja klicka på annonserna? :)" – alexz

På sin blogg skriver Mymlan: "Jag tror att Jaiku fått sin riktigt stora utmanare nu bland avantgardet. Och den är svensk. Man blir nästan lite stolt."

Min analys är att sociala tjänster inte bara handlar om finesser och gränssnitt utan minst lika mycket om användarna. Jag kommer att använda den tjänst där jag tror att flest vänner eller kontakter finns. Och då är det inte tekniken utan "humankapitalet" som avgör. Därför blir det extra intressant att se om den svenska jaikububblan kommer att "göra en facebook", det vill säga att simultant flytta över sin sociala onlinevardag till en ny plattform på bara några få veckor. Hur tror du att det kommer gå?

8 kommentarer

twitter är min fortfarande min favorit. twitter har ju fördelen med alla program, öppna api osv. finns hur många plugins och program till desktop/mobil som helst. gillar inte bloggys fruktansvärda design och jaiku vägrar jag använda sen den uppdaterade privacy policyn. värt att läsa, det är inte så jobbigt. men visst är det en bra tjänst. att lägga upp filer, typ som pownce är inte intressant eller avgörande tycker jag. det handlar ju trots allt om microbloggning.

Jag håller med, det är DEFINITIVT inte funktionalitet som skapar lojala Jaikuanvändare. Sidan har inte ”förbättrats” sen den startade. Jag gillar att bloggy muckar med drakarna. Sen får se om funktion är tillräcklig anledning för att rubbba bubblan. ”Bloggy-bubblan”- it’s got a funny kling to it…. 🙂

Jag tror inte att Jaikububblan kommer att flytta över till Bloggy på sikt, däremot så tror jag att Bloggy kan locka nya användare som inte tidigare visat intresse för mikrobloggande.
Lite som när Facebook fick en massa ”vanligt folk” som tidigare inte varit medlemmar i någon community att regga sig på fejjan.
Den som lever får se…

Jaikububblan kanske flyttar, men jag tror Facebook har svept in och löst mikroblogg-behovet för de flesta ”mainstream”-personerna. Varför skulle man vilja gå till en särskild sajt för att uppdatera sin status, när man har hela publiken av ”riktiga” vänner på Facebook? Som nu dessutom kan kommentera ens status updates i jaiku-stil?
Jag tror Twitter har tillräckligt stort foothold och en speciell kultur/communityanda i USA för att inte trampas ner av Facebook, men att andra enskilda microbloggtjänster får svårt att växa.

Andie har en intressant poäng, men det är här jag tror att kidsen kan komma in i bilden. Minns inte vem som sa det på Jaiku, kanske deeped, att kidsen inte är intresserade. Men dom är inte på facebook. Dom har inte något naturligt mikrobloggforum och jag tror att de kanske inte vill vara där deras föräldrar är heller när de får åldern inne för facebook. Därför tror jag att Bloggy har potential att slå i vidare kretsar, och inte bara bland nördar.
Vad gäller bloggy/Jaiku så känns det som om slumpen kommer att avgöra. Ifall Jaiku får problem och ligger nere ett tag tror jag flytten kommer gå av sig självt. Skulle däremot Bloggy få serverproblem och visa sig skakigt blir resultatet annat…