Har Ulf Ekberg från Ace of Base blivit cool?

Det tar emot och det skaver. Men jag måste nog erkänna en sak. Precis som Björn Jeffery på Good Old Trend så trodde jag inte den dagen skulle komma då jag fann mig själv vara lite småimponerad av Ace of Base. Men tydligen är den dagen kommen. På SIME berättade Ulf Ekberg om hur deras kommande musik kommer att distribueras. Kortfattat går det ut på att all musik släpps fritt för fansen att remixa och ladda ner i orginalform (alltså uppdelat i olika spår för olika instrument etc). De bästa mixarna kommer sedan att komma med på gruppens kommande album (han berättade även en del annat som jag glömt nu).

Ulf Ekberg sa något i stil med "Jag har hellre hundra miljoner människor som lyssnar på min musik gratis än 100 000 som köper min skiva. Jag kan tjäna mycket mer pengar på de hundra miljonerna". Och det är just affärsperspektivet som är viktigt när traditionella aktörer ska lära sig att förstå de nya villkoren för musikindustrin. Björn Jeffery skriver:

"This type of reasoning will never convince anyone in traditional
business. That’s why we need Ace of Base-type of arguments. We’re
letting people be a part of our product because it will make us more money. That why. It may be interesting, it may be in line with the trends, but we’re doing it for cash."

Uppdatering: Hans Kullin på Media Culpa har skrivit mer om det hela.

3 kommentarer

Ett perspektiv på det hela är ju att för varje Per Gessle som (kanske) förlorar på fildelningen går det ju tusentals artister vars främsta problem är att ingen ens skulle komma på tanken att gratis ladda ner deras musik. Att publiken faktiskt VILL höra dig är ett lyxproblem. Finns det en efterfrågan går det alltid att tjäna pengar.