Medborgarjournalister rapporterar nuet – journalister gräver och ger bakgrund

Janis Krums skulle bara ta färjan över Hudson-floden i New York för att hämta sin bil när US Airways Flight 1549 kraschlandade på floden. Färjan var på plats på bara några minuter. Janis hjälpte skadade passagerare till rätta och lånade ut sin telefon till en av passagerarna som ville ringa hem. Han hade också tagit en bild med telefonen (en iPhone) som han laddade upp på mikrobloggen Twitter.

20 minuter efter kraschladdningen kom ett samtal från MSNBC och han fick berätta om sina upplevelser. Efter det fortsatte telefonen att ringa oavbrutet i över ett dygn. Mediabolag över hela världen hörde av sig och ville höra hans historia. Samtidigt blev han en symbol för den nya medierapporteringen i och med hans snabba uppladdning av bildmaterial på Twitter. Hans bild återpublicerades världen över, ibland mot ersättning, ibland helt utan byline.

I en intervju på Shel Israels blogg Global Neighbourhoods berättar Janis Krums hur han upplevde både kraschen och medieintresset som kom efteråt. I slutet av intervjun ger han sin bild av hur de sociala medierna kommer att förändra journalistiken, och som vanligt handlar det om både och, inte antingen eller:

"Citizen journalism has the potential to be a great supplement to
traditional journalism. Citizen journalists report an incident and they
might be the first on the scene, but they are not investigating tips
and doing background research. There will need to be a mix of both, and
I think traditional journalists are seeing this shift. It will be some
time until both are used to its potential, but I think we are going in
the right direction."

Twitpic av Janis Krums:
Hudson flight

2 kommentarer

Den där historien är ju välkänd och intressant. Jag tycker att det lustigaste är att den internationellt spridda bilden på flygplanet är tagen med en iPhone, som är en fantastisk apparat på alla sätt och vis, men faktiskt har en kass kamera. Kanske ett incitament för Apple att göra ngt åt det?

Ja, jag fattar inte heller det där med iphone-kameran. Youtube, hallå liksom? Inte direkt en hemlighet att video på nätet varit det hetaste i flera år. Det går ju inte ens att filma med iphone-kameran och stillbilderna är ju riktigt sunkiga.
Finns givetvis en självklar anledning från Apples sida. Men oavsett vad den är så håller det inte. 🙂