Bisonkrönika bloggåret 2010

Några varv runt campen med däck
Ännu ett campvarv i Mazar-e Sharif, våren 2010.

Precis som Johanna, Daniel,  BjörnMiriamViktor och Julia skriver även jag en nyårskrönika. Det har jag gjort sedan 2005 med undantag från förra året.

För mig har året självklart dominerats av min tid i Afghanistan, dit jag anlände i november 2009 för att återvända i slutet av maj i år. Under sommaren besökte jag åter igen San Francisco, gjorde min debut för Makthavare.se under Almedalsveckan och återsåg Tjärö och Sweden Social Web Camp i augusti.

Konstigt nog hade inte mina uppdragsgivare glömt bort mig efter min tid i USA och Afghanistan. Hösten blev fylld av uppdrag åt framförallt Nya Affärer och Internetworld. En bra avslutning på året blev redesignen av Bisonblog och den nygamla domänen bisonblog.se. Den viktigaste händelsen för mig personligen under året var den där tjejen med gitarr som nockade en gammal tvåsamhetsskeptiker som jag, helt utan förvarning.

Årssammanfattningen utelämnar såklart massor av viktiga händelser, människor och möten. Den här krönikan utgår i första hand från de inlägg som faktiskt är skrivna på bloggen, inte nödvändigtvis vad som hände i övrigt under samma tid.

Ok, nu börjar vi.

Januari
Ganska nyanländ i insatsområdet är blogginspirationen låg och jag bestämmer mig för att låta ett gäng smarta personer hjälpa mig. Under vinjetten Bison Trackback 2009 får 20 röster berätta om de viktigaste händelserna under året och hur de ser på utvecklingen just nu. Bland spaningarna pratas det e-böcker, iPhones och läsplattor lika mycket som det sociala nätverkets betydelse och kejsarens nya kläder inom sociala medier.

Det känns som att jag missar Haiti-katastrofen lite, när jag är så långt borta från både Sverige och medierapporteringen. Men jag blir berörd av Stefan Åsberg från SVT som rapporterar med engagemang och uppgivenhet. I Afghanistan besöker Stefans kollega Lars Moberg oss i Mazar-e-sharif och jag blir intervjuad under en patrull i närområdet.

One on one with SVT

Februari
Afghanistanbloggen på DN.se har premiär och jag försöker beskriva verkligheten för oss i insatsområdet så gott jag kan, utan att bli vare sig för nischad eller för generell i tonen. Svårt.
Swedish and German Cooperation
Samma dag som den afghanska vintern kom blev tre av mina kollegor dödade i ett attentat. Dagarna innan hade Jan Myrdahl uttalat sig och sagt att den enda bra soldaten i Afghanistan är en död soldat. Det blev en tung tid med extremt mycket jobb för alla på plats.
Minnesbilder
Mars
Jag jobbar med ett projekt i syfte att stärka afghanska kvinnor inom uniformsyrken och producerar bland annat en film ihop med vår Gender Field Advisor, den afghanska polisen och den tyska Psyops-enheten.
Ulrika med en afghansk kapten från ANP
Filmen har premiär på internationella kvinnodagen och visas även under ett event i Women’s Garden i Mazar-e Sharif.
Inspelning
Under rubriken Lika barn leker inte bäst längre skriver jag om hur de aktörer som jobbar med och missionerar om sociala medier håller på att positionera sig. Nu finns inte längre plats för en unison hyllningskör, istället hårdnar klimatet och tunna argument får bekänna färg. En sund och bra utveckling. Inlägget blir även mitt bidrag till SSWC-boken, producerad av Mattias Boström.
SSWC-boken på Sweden Social Web Camp 2010

Under en ledighet hemma i Sverige medverkar jag i P1:s programserie På Nätet och pratar om hur man kan bygga sin karriär med hjälpa av sociala medier.
Me doing radio (SR P1 program På Nätet)
Morris Packer startar sitt galna men fullt realistiska projekt och jag blir delägare och pressansvarig i Morris Motorcycles Racing Team.
Morris Packer, Morris Motorcycles, Sweden Social Web Camp 2010

Jag köper mellanformatsfilm och slås av fenomenet med handlare som skickar kunder till varandra när en vara är slut, och varför samma sak är sällsynt inom e-handeln.

April
Rent bloggmässigt är det en lugn månad med få inlägg, men jobbmässigt är det sista rycket i missionen. Det är nu det mesta börjar funka som det ska, lagom tills det är dags att börja tänka på överlämningen till nästa gäng soldater från Sverige. Det är nackdelen med korta sexmånadersmissioner. Jag skriver om riskerna och möjligheterna med sociala medier i konfliktområden, hur information på facebook eller i bloggar kan användas av motståndaren för att samla information om både människor och strategier.

Maj
Geek Girl Meetup-grundaren och Digital Emmy Award-vinnaren Andie Nordgren lämnar RjDj i London för att flytta till Reykjavik och börja jobba på CCP Games. Jag gör en kort intervju där Andie bland annat berättar om sina erfarenheter från tiden på RjDj och hur hon ser på utvecklingen på nätet. ”Vi har ett par år av appar framför oss innan pendeln svänger tillbaka” konstaterar hon.
Andie med cool bakgrund

Biljetterna till Sweden Social Web Camp släpps och tar slut på bara några timmar. Jag får hjälp av Johanna att boka efter att ha misslyckats med kortbetalningen från Afghanistan. Känner mig som Hitler:

Jag återvänder till Sverige efter genomförd tjänstgöring. Totalt har det blivit 9 månader i uniform, varav 6 i insatsområdet. Det tar mig några månader att smälta intrycken och förstå vad jag egentligen varit med om. Jag minns att det inte var förrän i oktober/november som jag kände att jag var tillbaka på banan ordentligt.
Afghanistan revisited

Juni
För tredje året i rad befinner jag mig på Stanford University för konferensen i innovationsjournalistik. Jag deltar bland annat i en gruppdiskussion om kvinnligt ledarskap och skriver inlägget Innovation i en manlig kultur. Det är ingen tvekan om att startup-världen domineras av män och att it-yrken och dess utbildningar både formas av och lockar män.
The 7th Conference on Innovation Journalism at Stanford University

Jag deltar i konferensen Moving Images via Skypevideo från Stanford. Mitt inslag handlar om sociala medier i konfliktområden.

Efter konferenserna semestrar jag i San Francisco, återser bekanta från min tid där 2009 samt hänger mycket med Miriam som också är i stan. Vi har båda bott en längre tid stan och återser alla våra favoritplatser, som till exempel helt underbara restaurangen The House i North Beach. Ett måste om du är i stan.
Miriam at Tony's Pizza

Juli
Jag kommer hem från USA, hänger lite i fina Sommarstockholm och börjar ladda för nästa insats, Almedalsveckan. Tillsammans med ett tjugotal politiknördar gör jag premiär i redaktionen för Makthavare.se och åker till Visby för att rapportera om högt och lågt under sex intensiva dagar. Jag sammanställer en lista när veckan är slut och fick med mig många nya intryck och fina vänner hem. Jag står på första parkett när Gudrun Schyman bränner Studio Totals 100 000 kronor.
Gudrun Schyman och Studio Total

Augusti
Anders Mildner skriver en smart och vällänkad artikel i Sydsvenskan om hur Facebook gjort det ok för oss att skryta om oss själva i större utsträckning än tidigare. Jag är med på ett hörn och min tes är att den kultur som skapats på nätet, där det ofta känns mer okej att berätta om sina egna framgångar och vinster, även sprider sig offline. Eftersom nätet är en del av verkligheten påverkar den också vår fysiska samvaro.

Det börjar närma sig Sweden Social Web Camp och i inlägget SSWC 101 berättar jag om mina förväntningar erfarenheter av konferensen på Tjärö i Blekinge Skärgård. Signaturen Sune Bängbula kallar mig elitist i en kommentar till inlägget och att jag under förra årets konferens ansett mig stå över de andra deltagarna. Ganska lätt tar jag reda på vem signaturen egentligen är och blir ännu mer konfunderad då jag knappt pratat med personen överhuvudtaget under förra året.

Senare i samma månad är det så dags för SSWC och den blir över förväntan. Jag träffar smarta människor och får även möjligheten att hålla en egen session om Makt och kön i sociala medier. Under och efter SSWC startar även en liten elitist-debatt.

Deltagare i seminariet Makt och kön i sociala medier

Björn Jeffery byter jobb igen, och jag gör min sedvanliga mini-intervju, som jag brukar göra när han byter jobb. Nu är han director, digital commerce på Bonnier Digital och hans uppdrag är att lösa gåtan om mediebolagens framtid. Nåja.

Valrörelsen är nu inne i sitt slutskede och för Nya Affärers räkning intervjuar jag Göran Hägglund om kristdemokraternas entreprenörspolitik. Bästa Micke Hall sköter kameran.
Ego intervjuar Göran Hägglund

September
Valet genomförs och alliansen håller ställningarna samtidigt som Socialdemokraterna gör sitt svagaste val i mannaminne och Sverigedemokraterna tar plats i riksdagen. Ganska snabbt kommer analyser med ståndpunkten att partierna misslyckats med att använda sociala medier under valrörelsen, ja att den sociala webben är överskattad som opinionsverktyg. Min slutsats blir att nätet varit viktigare än någonsin i årets valrörelse, framförallt i kommunikationen mellan människor. Aldrig förut har vi sett så många konkreta politiska ställningstaganden som i vännernas statusuppdateringar.

Sedan tidigare har både jag och Johanna Ögren bloggat på DN.se. Nu slår vi våra påsar ihop och bloggen På Webben lanseras. Vi älskar internet och ”diskuterar, vrider och vänder på allt som har med nätet att göra”.
Klara med föreläsningen

Oktober
Det är väldigt svårt att beskriva situationen i Afghanistan. Jag gör ett försök på bloggen, och även i Sveriges Radio Studio Ett.

Under hösten har jag arbetat med en digital bilaga åt Internetworld. Den handlar om konvertering, det vill säga hur man gör besökare till kunder, och den går att ladda ner gratis.

Bisonblog fyller sex år, jag sammanfattar läget lite kort och beskriver kommande redesign och plattformsbyte.

Jag återvänder till Högskolan i Halmstad för att träffa ett gäng studenter och berätta om ”hur det kan gå”. Vi är fyra före detta studenter som bilar ner från Stockholm och får en trip down memory lane på vägen, tio år efter examen.
De "lyckade" återvänder till skolan

November
Spelet Angry Birds tar över världen. Med över tio miljoner betalda nedladdningar är det en kassasuccé i Apples Appstore. Under konferensen SIME träffar jag det finska bolaget Rovios vd (eller Mighty Eagle) för Nya Affärers räkning. Peter Vesterbacka berättar hur Rovio tänker fortsätta bygga sitt Angry Birds-imperium.
Peter Vesterbacka, CEO of Rovio (creators of Angrybirds, the game)

Inför Internetworld Topp 100 träffar jag Lotta Kjellin, chef för Sveriges Radio Digitala Medier och Anders Fahl, ansvarig för Goteborg.com. Båda berättar om sin strategi för att nå ut till besökarna. Sveriges Radio får senare pris för Sveriges bästa mediesajt. Goteborg.com blir utsedd till Sveriges bästa stadsguide.

För Internetworld gör jag ett jobb om ”sociala medier-bluffen” och hur du som företag ska ställa din konsult mot väggen.

Det avslöjas vem som ligger bakom Sverigedemokraterna.de, sajten som lyckades ta sig högre upp på Google än Sverigedemokraternas egen sajt under valrörelsen. Jag besökte ett event anordnat av Disruptive Media där Nikke Lindqvist berättade hur optimeringsarbetet gick till. Pontus Löf låg bakom projektet. På DN-bloggen reflekterar jag kring demokratiaspekten av sökmotoroptimering.
Nikke och Pontus

December
Under hösten har Wikileaksavslöjanden avlöst varandra och ingen lär ha missat härvan kring våldtäktsanklagelserna mot Wikileaks talesperson Julian Assange. I mitt inlägg Det var en gång ett medielandskap gör jag liknelsen mellan Wikileaks och 1800-talets Aftonbladet samt hur det som medierna ursprungligen stod för numera representeras av aktörer som Wikileaks, inte vinsthungria mediebolag.

Som du redan märkt avslutade jag året med att göra en redesign av Bisonblog med en ordentlig uppmappning mot domänen bisonblog.se samt byte till WordPress som bloggverktyg. Du som läsare bör uppdatera dina länkar. Om du prenumererar via RSS är den nya feed-adressen http://bisonblog.se/feed/.

Relaterat:

Bisonkrönika bloggåret 2008
Bisonkrönika bloggåret 2007
Bisonkrönika bloggåret 2006
Bisonkrönika bloggåret 2005

5 kommentarer

|I’ve been|I am} {getting|obtaining|acquiring|having|acquiring|receiving} hundreds of {high PR|high authority|authority} links {every day|each day|every single day|daily|everyday|on a daily basis} {without having to|without needing to|and never have to|and not having to|and never having to|while not having to} {lift|raise|lift up|elevate|pick up|boost} a {finger|hand|little finger|ring finger|kids finger|handy}, {for only|with just|for jus} $77 {it is an|can be a|costly|pricey} {absolute|complete|total|overall|definite|utter} {bargain|discount|good deal|deal|great buy|good buy}.