Nypremiär för Bisonblog.se

Bloggen är död. Leve bloggen.

Som jag nämnde i inlägget om Bisonblogs sexårsjubileum har jag sedan länge planerat att göra en redesign av Bisonblog samt även byta plattform från Typepad till WordPress. Under november och december har jag långsamt börjat migreringen genom att dels sätta upp den nya konfigurationen, dels välja och anpassa temat samt undersöka hur jag bäst skulle få över allt innehåll mellan plattformarna. Min andra blogg Kajen fick vara först ut och den passade jag även på att byta namn på. Den finns nu på fredrikwass.se, och idag är det dags för Bisonblog att ta samma steg.

Det känns verkligen som ett nystart att byta plattform, design och mappa upp domännamnet bisonblog.se ordentligt till mina blogginlägg. Hoppas att du vill fortsätta hänga med mig, för jag vill verkligen ha dig kvar. Snälla, uppdatera din rss-läsare och andra eventuella länkar till mig. Jag har cirka 600-700 RSS-prenumeranter och nu hoppas jag att du orkar byta adressen bland dina flöden.

Här är den nya adressen till RSS-flödet: http://bisonblog.se/feed/ (Men du som har min feedburner-feed behöver antagligen inte uppdatera RSS-läsaren).

Vad tycker du om nypremiären? Ge gärna dina synpunkter i kommentarsfältet.

Än finns ett gäng justeringar och uppdateringar kvar att göra, men jag väljer att rulla ut den nya versionen av bisonblog på årets näst sista dag, med hopp om ett fint bloggår 2010 (håll även utkik efter min årskrönika inom kort).

REDESIGNFAKTA

Målsättning: Att förnya designen samt underlätta personaliseringen av bloggen med WordPress-plattformens alla möjligheter. Underlätta publicering och exponering av mediainnehåll som bilder och videoklipp.
WordPresstema: Toolbox 1.0 av Automattic

Logo och illustrationen i headern är gjord av Emilia Blom.
Kodhjälp och finlir av Joakim Nyström och Emilia Blom.

Webbhotell: Binero (jag använde Bineros ”WordPress One-Click-Install”)
Migreringen: Jag använde WordPress-pluginet Movable Type and Typepad Importer för att importera alla gamla inlägg från Typepad till WordPress. Dock följer bara texten och koden i inläggen med, inte uppladdade filer, bilder etc. Men sedan några år använder jag nästan uteslutande embedkoder för att lägga in bilder i inlägg, vilket underlättat migreringen avsevärt (inga media-filer behöver flyttas eftersom embed-koderna hänvisar till externa sajter som flickr, vimeo eller youtube). Dock visas filer som laddats upp i Typepad tidigare även i WordPress efter flytten eftersom båda bloggplattformarna är igång samtidigt.

Lärdomar: Vetskapen om vad som händer när man pekar om namnservrar och administrerar alias-mailadresser på flera olika webbhotell. En utveckling från helt obefintliga kunskaper i CSS till extrem nybörjarnivå.

7 kommentarer

Kul att du gillade det. Nej, det är inte helt lätt att behålla kontrollen över innehållet när man går mellan plattformarna, men jag hoppas att det mest ska funka. Det svåraste lär bli att få folk att ändra sina rss-prenumerationer. Vet själv hur lat jag är när det gäller sånt.

Fördelen jag kände med Feedburner när jag flyttade från snowracer.se till blogg.christianahs.se. Feedburner-flödet heter samma sak, jag ändrade bara bakomliggande RSS.

Jag uppdaterar min Google Reader och hoppas att fler gör det.