”Heltid”

Heltid

Den här veckan har varit intensiv, mest för att jag jobbat inne på två olika redaktioner fyra av fem dagar. Som frilans är jag van vid en ganska omväxlande tillvaro med produktionstoppar och dalar. Det är lätt att glömma bort hur det är att leva det traditionella livet med fasta tider och närvaroplikt på en arbetsplats.

Framförallt är jag van vid att styra över min tid, att kunna ta sovmorgon när jag vill, men också jobba långt in på nätterna när det känns som att andan faller på. Skillnaden mellan de olika jobbsituationerna när det gäller resultat tror jag är marginell. På en arbetsplats ägnas mycket tid åt diskussioner och samtal som kanske inte ger ”effekt” rakt ut i tidningen eller sajten, men som behövs för samordning och struktur. Dessutom jobbar man också mycket mer med administration av till exempel sajten och dess publiceringar (konkret innebär det timmar i ett publiceringsverktyg för att få ordning på både egna och andras artiklar med puffbilder och länkpaket) eller detaljer i en papperstidning. På egen hand blir uppgifterna mer komprimerade till det faktiska arbetet som rör en specifik artikel. Resten av tiden är helt enkelt ”ledig”, även om det är få frilansare som skulle kalla det så.

Jag brukar säga att jag alltid har ledigt och aldrig semester när jag beskriver min jobbsituation. Men varje dag försöker jag tänka på fördelarna, något som blir extra tydligt en vecka som den här, när jag delvis provat på heltidsjobbet på en redaktion igen. Bra med en realitycheck helt klart.

Veckans skörd
Eftersom jag inte hunnit länka upp några av mina artiklar under veckan gör jag ett litet svep här. Utöver nedanstående har jag jobbat med tre frilansartiklar parallellt. De kommer dock inte publiceras förrän om några veckor.

VA.se (Veckans Affärer)

Internetworld.se

Dn.se/pawebben

3 kommentarer

Det där med var man arbetar som bäst är intressant. Jag skrev själv om det nyss här:
http://danielkjellsson.com/2011/02/27/darfor-borde-ingen-av-oss-jobba-pa-jobbet/

Det du beskriver som ”samtal som behövs för samordning och struktur” stjäl säkerligen en väldans massa produktiv tid. Chefer, möten och avbrott. Eller som Jason Fried sa: ”Företag köper eller hyr en byggnad eller en lokal, börjar kalla det för “kontor” och tvingar sen en massa människor att gå dit varje dag.”