Google Plus har en chans att krossa Facebookdominansen

Idag blev jag intervjuad av P3 Nyheter angående Googles lansering av Google Plus – ett försök att utmana Facebookdominansen. Mitt främsta argument för att Google kan ha svårt att vinna mark är det faktum att vi framförallt väljer att hänga på platser där våra andra vänner och bekanta redan finns, snarare än att ge oss ut i det okända. När väl en kritisk massa har uppnåtts väller fler personer in, vilket var precis det som hände när Facebook slog igenom i Sverige. Samtidigt har konstigare saker hänt än att stora mängder användare överger ett socialt nätverk. Vem minns inte svenska Lunarstorm som på relativt kort tid förlorade den för sin tid totala dominansen (framförallt i yngre målgrupper). Erfarenheter säger att när ett nätverk väl uppnått the tipping point så går det fort, vare sig det går utför eller uppför.

Mashable skrev om att Googles chans att nå framgång med Google Plus är att lansera långsamt och växa organiskt med begränsad tillväxttakt och hela tiden ett öra mot marken för att lyssna till användarna. Jag tror att vi kommer fortsätta gilla tanken på att hänga i ett nätverk där de flesta av våra vänner finns, men jag tror också att många vill bryta sig loss och skapa mindre grupper eller nätverk för olika ändamål. Kanske är det Googles chans att slå in en spricka i Facebook-fasaden.

Jag premiär-embeddar ett Sveriges Radio-klipp här nedan så kan du lyssna på inslaget från P3 Nyheter:

15 kommentarer

[…] Fredrik Näs som arbetar med sökoptimering förklarar bra de olika delarna i Google+ med en egen analys. Klaus-Peter Beiersdorff på Kingmaker skriver om Google+ och filosoferar runt vad tjänsten kan innebära. Fredrik Wass uttalade sig under onsdagen i P3 Nyheter om Google+ och har bloggat om att det finns en chans att Google+ kan utmana Facebook. […]

Jag tror de kan lyckas, men det kommer att ta tid i så fall. Men inget varar för evigt, inte ens Facebook. Dock gäller det att Google lyckas erbjuda något som saknas i Facebook också, hittills tycker jag inte de lyckats så bra med det. Men man får anta att de fortsätter att utveckla detta, och då kanske det kommer?

Efter första timman med Google+ förstår jag fortfarande inte varför så många anser att det här är en Facebook-dödare. Jag ser möjligheten att dela till utvalda grupperingar + en mashup av tidigare lanserade Google-tjänster. Har jag missat något som andra får gåshud av? Please, teach me if so! 🙂

Via telefonappen kan du aktivera ”instant upload”, alla dina tagna bilder/videor laddas då upp till ett privat album som endast du har tillgång till, därifrån kan du sedan dela dem, tanka hem dem etc.

Du kan skrolla i streamen (flödet) med hjälp av J & K (på tangentbordet), bara en sån sak, så ser du en post i taget.

Du kan redigera dina bilder med enkla redigeringsverktyg, även efter de postas.

Integrationen med googles andra produkter är bra.

Det var lite på rak arm, men mest är väll fördelen att det är nyttigt med konkurrens och att Google har för vana att släppa produkter av hög kvalitet och användarvänlighet.

Samt att det är kul med något nytt : )

(kör fortfarande facebook, känns som det lär ta ett bra tag innan man kan säga att man faktiskt har bytt)

Jo sedan har dem sedan tidens begynnelse på google+ kört med tag liksom #stockholm #malmö #göteborg #umeå

Under ett inlägg och sedan klickar dem på typ #stockholm så får dem upp allting som skrivs under taggen #stockholm vilket Facebook lanserade för typ 2 dagar sedan dem var typ 3 år efter google+ på den fronten.

Även om Facebook är skit gammal det är ju deras kod också i plattformen, Facebook har redan slutit för mycket ider av Google+ även om google+ är mycket nyare så har dem bättre och mer användarvänligt system, facebook själva har ju varit sjukt avensjuka på google+ så dem har fått love ta ider av dem, däremot kommer ju aldrig Facebook ha kunskap om koda likande cirkel system som google+ facebook saknar den kompetensen 🙂

[…] Google plus en killer (Mazoialmedia) Google plus är en flopp, men det märks inte än (Mortfiles) Google Plus har chansen att krossa Facebookdominansen (Bisonblog) Google utmanar Facebook (DN) Google+ ska slåss mot Facebook (TkJ) Stort test: Så här […]

Själv har man redan lämnad facebook för länge sedan, jag brydde mig inte om dumpa mina vänner som fortfarande hänger på Facebook.

Google+ har som Hanghouts som är väldigt populär med Videosamtal med upp till 10 personer samtidigt, sedan så har dem ju sitt populära cirkelsystem som jag är förälskad i, vilket gör att jag får den information jag vill och kan ha bättre översikt över hela konto.

Lägger till alla artister och TV serier jag följer i en cirkel som heter film & musik.
Så när jag vill ha flöde från alla jag följer under den kategorin så får jag up det på start sidan och blir inder sönderspammad av spel inbudan.

Facebook är nog legeande just det där med kompisar frågar man dem flesta som hänger på facebook så trivs dem inte där, och det är inget roligt, men dem befinner sig där just för sina kompisar.

Jag fördrar däremot hänga på ställen som jag trivs även om jag överger mina kompisar på facebook för inte vara en ansluten facebook användare så överger jag inte dem i verkligheten fortfarande umgåss jag med dem och har även kontakt med dem över internet via mail eller sms samtal.

Sedan får ju alla i princip ett G+ konto om dem aktiverar sin mobiltelefon som är en Android om dem kör på det eller gmail youtube.

Facebook är nog den sida jag har stört mig mest på av alla sidor på webben minns när jag var medlem där under flera år var 10 minut som gick så hade man lite över 130-140 spel inviter och spammade ner sidan.

Facebook är mer för spel personer, medans google är mer för information och kontakt skulle jag påstå.