Google Plus går inte att döma ut

Fredrik Wass, TV4 Nyhetsmorgon

Underbart är kort. Alldeles för kort. Så kändes det i alla fall när jag var med i TV4 Nyhetsmorgon imorse och pratade om Google Plus, (eller Google+ kanske man ska skriva?) Det är likadant varje gång. Man peppar för massa olika angreppsvinklar på ämnet och sen hinner man med att ta upp en mikroskopisk del av det.

Hur går det för Google+ då? Ganska bra är min första tanke just nu. Det känns definitivt som att Google är ”on to something”, till skillnad  från fiaskon som Buzz och Wave. Jag tycker att jag märker det i hur det skrivs om tjänsten och hur reaktionerna ser ut både inuti Google+ men också i omnämnanden på bloggar och Facebook. Jag tror inte att det kommer bli några strömavhopp från Facebook i första taget, men jag tror att det är för tidigt att döma ut Google+.

Man kan ju inte räkna med att Google+ på två veckor ska ha genererat samma förtroende och investering i form av tid och resurser som vi lagt på Facebook under flera års tid. Därför är det omöjligt att så här tidigt avgöra framtiden för de båda tjänsterna. För mig kommer antagligen Facebook att fortsätta vara den första instansen för mig när det gäller att nå ut till vänner och bekanta, i fortsatt konkurrens med Twitter. Men jag tror faktiskt att Google+ har en chans. Framförallt eftersom tjänsten inte dissats totalt utan att folk faktiskt ger sig in där och testar och inte är helt missnöjda. Google har en möjlighet att faktiskt förvalta den känslan bra och bygga något starkt. Och som jag var inne på i det förra inlägget handlar det om hur många och vilka (facerank remember?) av våra vänner som stegvis flyttar sin närvaro och markerar sin frånvaro på Facebook på ett tydligt sätt.

En sak som Joakim Jardenberg nämner tror jag blir kritisk för tjänstens framgång. Det är arbetet med att sortera våra vänner. Det är något som jag tror att Google måste skapa en valbar automatik kring. Det måste bli lättare och enklare att sortera och grupper ens vänner i cirklar/kretsar utan att man manuellt ska behöva gå igenom varenda person, även om det manuella alternativet givetvis måste finnas kvar.

Framtiden brukar bli så som vi föreställer oss den. Samma sak gäller Google+. Känner vi att vi är redo för en ny tjänst och att den erbjuder något vi idag saknar så kommer vi obönhörligen att flytta.

2 kommentarer

”Google Plus går inte att döma ut” – vem har pratat om att ”döma ut” det? Korkad formulering.

Det heter strömhopp, inte strömavhopp. Lär dig svenska.

”Det måste bli lättare och enklare att sortera och grupper ens vänner i cirklar/kretsar utan att man manuellt ska behöva gå igenom varenda person” – möjligen för douchebags som samlar tusentals ”vänner” för att de har så låg självkänsla. Orkar du inte ge en vän några sekunder av omsorg? Loser.