Mina resultat från LifeGene

Lifegene logotypeIdag deltog jag i en av Sveriges största forskningsstudier någonsin, LifeGene. 500 000 svenskar ska undersökas vart femte år med syfte att undersöka folkhälsan. Jag hade sedan en tid funderat på att göra en vanlig hälsoundersökning och kolla upp värden och sånt för att se så att inget är på tok. Då såg jag att Heidi Wold hade undersökt sig och tyckte att det lät som en bra grej. Dessutom är det helt gratis.

Senast jag var med om en läkarundersökning var vid inryckningen till utlandsstyrkan hösten 2009, men då togs det till exempel inte blodprov och värden som blodtryck och kolesterol mättes inte upp. Det gör man på LifeGene.

Via ett hyfsat enkelt webbgränssnitt kunde jag både boka undersökningstid (som tar ungefär 45 minuter) samt fylla i en ganska utförlig enkät om livstil, motion, hälsa och så vidare. Idag gjorde jag alltså den fysiska undersökningen. Några av de saker som testades och mättes var bland annat längd, vikt (impedansvåg med kroppsfett-mätning), hörsel, lungor, blodtryck, mått på bröst och höft samt att man lämnar några blodprov för analys av bland annat nivån på blodfetter och kolesterol. Man får också reda på hur ens värden står sig mot normalvärden och vad man ”borde ligga på” i förhållande till andra av samma kön, längd, ålder etc. Nu vet jag även en del kuriosa som till exempel exakt hur mycket musklerna i min vänsterarm väger, samt hur mycket fett det finns i högerlåret.

För mig var det en nollmätning. En startpunkt. Jag är hyfsat nöjd med resultaten på det sättet att ingenting var direkt överraskande. Extra nöjd var jag dock över ett bra resultat på blodtrycket (115/64) och vilopulsen (60). Inte helt otippat hade jag förhöjda värden på kroppsfett och BMI, dock inga extrema siffror.

Om du vill ha en proffsig och gratis undersökning för att göra en grundkoll av dig själv så rekommenderas verkligen LifeGene. Undersökningslokaler finns i Stockholm (fridhemsplan) och Umeå, och det går supersmidigt att snabbt få en undersökningstid. Sen kan farbror staten bevaka oss medborgare ännu bättre. 😉

Läs mer på LifeGene.se:

”LifeGene är ett omfattande forskningsprojekt för att få bättre kunskap om hur våra gener, vår omgivning och vårt sätt att leva påverkar vår hälsa. Inom medicinsk vetenskap finns fortfarande outforskade områden och vi tror att LifeGene kommer att ge helt ny kunskap om våra vanligaste folksjukdomar och hälsoproblem som exempelvis astma, allergier, infektioner, fetma, förslitningsskador, kroniskt trötthet och smärta, och de stora sjukdomarna senare i livet – hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. LifeGene kommer att bli Sveriges största befolkningsstudie. En halv miljon personer ska rekryteras som frivilliga under de kommande åren. Projektet kommer att pågå under många år framöver.”

1 kommentar