Paula Antonelli på The Conference: ”Designers as catalysts”

Opening Keynote By Paola Antonelli
Sketchnote från Paola Antonellis öppningstal, av Emilia Blom

Idag startar Media Evolution The Conference i Malmö och jag är på plats för att kolla in tunga talare och en smart publik under två dagar. Inledde konferensen gjorde Paola Antonelli. Hon är Senior Curator på Museum of Modern Art i New York och gav publiken sin syn på design. På MOMA NY har varje utställningsobjekt sin egen twitter-hashtag och utställningarna följs alltid av en onlinenärvaro som varar betydligt längre än utställningstiden. Redan tidigt förstod Paola Antonelli vikten av att nå ut utanför de privilegierade få som har tid och råd att besöka MOMA. Redan under slutet av 90-talet knackade hon sina egna html-baserade utställningswebbar.

Paola Antonelli visade upp ett gäng intressanta utställningar hon kurerat genom åren, blandat med smarta perspektiv på hela designområdet. Bland annat hävdar hon att epicentrum för designvärlden idag är skolor och olika designlabb samt i idévärlden, från att tidigare ha funnits inom industrivärlden och tillverkningsbranschen. Jag fastnade särskilt för hennes syn på designers som gränssnittet mellan innovation och utveckling.

The power to design materials is in the hand of designers now, not engineers or chemists. Designers are the catalysts of progress. They take revolutions that happens in science and politics, and transform them into objects that you and I can use. The idea of designers as interface between progress and innovation is something I bring with me today, sa Paula Antonelli under sitt inledningstal på The Conference.

Nu fortsätter konferensen och jag ser lika mycket fram emot föreläsningarna som snacket i pauserna. Här är många toppnamn samlade från både den internationella scenen och från den svenska medie- mobil- och webbvärlden.