Amber Case på The Conference: Vi är alla cyborger

Keynote by Amber Case - From solid to liquid air
Sketchnote av Emilia Blom från Amber Cases föreläsning

Read this post in English (the Google Translate version).
Vi är redan cyborger. Det är inte en avlägsen dystopisk framtidsvision a la Terminator. Där någonstans började Amber Case när hon föreläste under temat människa/maskin på The Conference.

Steve Mann, cyborg-fantast. Källa: Wikipedia

Det går inte att tala om cyborg-frågor och inte nämna Steve Mann, den otroligt kreativa, men kommersiellt ointresserade, forskaren som redan på 1980-talet knallade omkring på sitt universitetscampus med kilovis av datautrustning som ”förhöjde” hans intryck, och utryck… Han byggde till med en egen wi-fi-zon som han kunde koppla upp sig mot, långt innan internet ens fanns. Hans senare experiment involverar att byta ut varumärken på reklamaffischer på stan mot personliga meddelanden från hans fru och möjligheten att slippa se vissa varor när han handlar på snabbköpet.

Amber Case får anses vara the geek girls of geek girls. Jag blev imponerad av hennes smarthet, men också hennes otroligt briljanta svar på frågorna som kom ifrån publiken. Som till exempel diskussionen om osynlig teknik där hon pekade på att en bok faktiskt kan vara osynlig för läsaren när man är helt inne i berättelsen. Då försvinner den fysiska världen och läsaren förs in i historiens värld.

Vidare talade Amber Case om hur mobilerna håller på att bli våra fjärrkontoller för verkligheten, hur det går att leka och använda teknik på helt nya sätt som tar oss långt utanför bildskärmen och tangentbordet, och ut i den fysiska världen, som ett lager eller förhöjning av verkligheten.

Jag tänker ofta på hur många av oss som lever våra liv ”technically enhanced”. Det räcker ju med en enkel mobiltelefon, pacemaker eller andra typer av tekniska hjälpmedel för att kunna definiera oss som cyborger. Amber Case var till och med inne och nosade på teorierna om singulariteten och pekade på händelser som Michael Jacksons död, tsunamis och andra globala händelser som i princip samtidigt nås av hela den uppkopplade världen. Då uppstår stunder av singularitet, om än att vi inte upplever det samexisterandet varje dag, hela tiden.

En annan tråd som Amber lyfte var den om vår hjärnas förmåga att hantera det överflöd av information vi ställs inför. Vår mage säger oss när vi är mätta, men hjärnan har svårare att säga till när det tar stopp. Är det efter 400 bloggflöden och 10 e-mails? I framtiden ser Amber Case fram emot hjälpmedel för att kunna ”stretch time” på olika sätt. Ett helt galet intressant ämne för den uppkopplade karriärmänniskan förstås.

Amber Case var en av konferensens bästa föreläsare hittills och var jag tvungen att gå hem nu skulle jag ändå vara nöjd. Men som tur är fortsätter konferensen länge till. Även till denna föreläsning har jag lagt in Emilia Bloms sketchnote. Mycket bra.

1 kommentar