Global frustration när Google Docs låg nere

Ikväll satt jag och jobbade sent med några artiklar när Google Docs plötsligt slutade fungera. Man kom bara till en 404-sida. Som vanligt när jag inte kommer åt en sajt ville jag kontrollera om det bara var jag, eller ett större problem. Jag gjorde sökningen ”google docs” på Tweetdeck och möttes av frustrerade kvällsjobbande twittrare världen över. Från Spanien, USA, Holland, Sverige och massor av länder kom det uppdateringar om att Google Docs ligger nere och det kritiska i att komma åt sina dokument just nu. Som den här tweeten från Kate Herr:

Jag gick över till att uteslutande använda Google Docs som skrivverktyg när jag jobbade i San Francisco 2009 och har fortsatt sen dess. Då berodde bytet på att Greentech Media där jag jobbade inte hade vare sig datorer eller program till sin personal. Den dator jag hade med mig var ganska ny så jag hade inte hunnit köpa eller installera något ordbehandlingsprogram.

Fördelarna med att spara allting i molnet är stora. Jag kan byta plattformar och datorer utan att påverkas. Jag kommer åt mina dokument var jag än är så länge jag har tillgång till internet, och tjänsten fungerar. Det sistnämnda var alltså problemet ikväll. Extra viktiga dokument brukar jag även spara i Dropbox för att få en dubbel backup, men oftast kör jag endast Google Docs.

Ja, jag blir sårbar och utelämnad när jag väljer att lita helt på en gratistjänst som Google erbjuder. Samtidigt har jag varit med om 4-5 hårddiskkrascher i mitt liv och vet hur bökigt det blir om man inte har ett bra backupsystem. I docs får jag också bra delningsmöjligheter och bra kollaborativa funktioner, samt versionshantering. Fördelarna överväger helt klart, men inatt drog vi som kör allting molnbaserat det längsta strået.

Uppdatering:

Google Docs började fungera igen efter ungefär 20-30 minuter. Men det var det största avbrottet jag varit med om som användare av tjänsten. Här kan du se statusen på Googles tjänster.

4 kommentarer