Gå inte på trollfabrikernas nyhetsvinkel i Nyhetsmorgon

Vi måste sluta beskriva orkestrerade (via både riktiga och fejkade konton) hatstormar på X som äkta. Det är hela syftet med attackerna att distrahera från annat och tysta. Det är INTE en folkstorm. Det är INTE vad majoriteten tycker.

I Nyhetsmorgon den 13 november diskuterades reaktionerna på ett inlägg av Johanna Kull på X om hur män står för en majoritet av kapitalägandet i Sverige. Enligt henne kom 95 procent av reaktionerna från anonyma konton.

Det är ett stort problem, men vi kan inte beskriva det som att ”främlingar skriver hatfulla inlägg” när det är tydligt att det finns triggers som utlöser orkestrerade attacker. Detta har ju bevisats flera gånger genom tex sd:s egen trollfabrik samt ryska infoops-kampanjer.

Det betyder inte att man inte ska känna obehag inför dreven. Dreven är ju på riktigt i den bemärkelsen att de inspirerar och förstärker riktiga människors reaktioner. Hatare och galningar finns ju och är på riktigt, men styrkan och antalet är articifiell. Det nämns litegrann under samtalet i Nyhetsmorgon men frågorna från programledarna och inramningen av inslaget ger en annan bild, där innebörden blir att det bara är riktiga människor som sitter och drevar, och varför ”folk” beter sig så.

Det var helt rätt att fenomenet uppmärksammades, men jag hade velat se en hårdare vinkling på varför just jämställdhetsfrågorna blivit en ”battlefront” för påverkansoperationer och hur X blivit ett instrument för detta.