Så enkelt registrerar du ett trossamfund i Sverige

Nyheten om att Kopimistsamfundet blivit registrerade som ett religiöst samfund hos Kammarkollegiet har spridits världen över. Enligt kopimisterna är information heligt. De säger att information har ett värde, både i sig själv och i sitt innehåll, och att detta värde ökar genom kopiering. Samfundets motto är ”kopiera, och sprid”. Svenska medier har rapporterat det här med en ibland skämtsam ton, men också ställt följfrågor kring kopplingen till piratrörelsen, då ordförande Gustav Nipe även är förbundsordförande i Ung Pirat.

Utländska medier har också uppmärksammat händelsen. Hos Mashable heter det att ”The recognition of the Church of Kopimism is the latest success for Europeans fighting for a free and open Internet”. Rubriken hos brittiska BBC är ”Sweden recognises new file-sharing religion Kopimism”.

Men vad krävs det egentligen för att bli registrerat som religiöst samfund i Sverige? Inte så jättemycket visar det sig. Stadgar, styrelse och ett unikt namn på samfundet verkar i princip vara det enda som behövs, plus att man ska anordna någon form av gudstjänster. För Alltid Nyheters räkning intervjuade jag igår juristen Bertil Kallner på Kammarkollegiet som förklarade hur processen går till. Han berättade att det förekommit att gymnasieföreningar och studenter registrerat trossamfund mest på skoj, och att de ”utnyttjat” reglerna, just för att det är relativt enkelt att få igenom en registrering. ”Det räcker i princip att det är två personer som vill göra något gemensamt”.

Lyssna:

Gustav Nipe säger i en intervju med P4 Extra att Kopimistsamfundet hållit på i lite över ett år med att försöka få sin religion godkänd och skickat in flera ansökningar för att Kammarkollegiet skulle ”ge med sig”.

1 kommentar