Engelska vs svenska på nätet

På nätet är som bekant orden och språket viktigt. En sak jag funderar på är det här med engelska och svenska. Både i bloggvärlden och i andra sociala medier finns det exempel på personer som uteslutande skriver på engelska, uteslutande på svenska eller både och. Min känsla är att de som skriver på engelska vill ha möjligheten att nå ut längre med sina inlägg, och kanske har de redan ett internationellt kontaktnät som de ”skriver för”. Samtidigt är min erfarenhet att det krävs att man skriver på svenska för att kunna bli riktigt stor eller välläst på hemmaplan. Det är få svenska bloggare eller twittrare som skriver på engelska och samtidigt har en stor svensk publik, även om det finns undantag (Carl Bildt på Twitter till exempel).

För mig var valet av svenska som bloggspråk en fråga om ork. Jag visste att jag inte skulle orka hålla igång bloggandet om jag skulle tvingas skriva på engelska. Men jag minns att jag i början av min bloggkarriär sneglade på till exempel Hans Kullin som skrev om liknande saker som jag på kullin.net, dessutom på engelska och med ganska stor läsekrets (i alla fall på den tiden, vet inte hur det är nu). Han har sedan dess startat socialamedier.com där han skriver på svenska för en svensk målgrupp.

När jag bodde i USA blandade jag engelska och svenska i mina uppdateringar på bland annat Twitter. Det fungerade förvånansvärt bra. När jag skrev på engelska fick jag respons från mina utländska kontakter och tvärtom. Det är något som håller i sig än idag, och jag märker direkt respons från engelsktalande Facebookvänner så fort jag skriver något på engelska. Vet inte om de upplever det som jobbigt att ta sig igenom mängder av svenskspråkiga uppdateringar däremellan.

Det finns en ”Big in Japan”-känsla över att skriva på engelska enligt mig. Det kan leda till helt oväntade kontakter och möjligheter, men man minskar som sagt möjligheterna att få genomslag hemma i Sverige. Håller du med?

10 kommentarer

Ja. Jag började blogga på engelska, i ganska många år, men insåg att om jag skulle börja bygga något slags medie-position, eller vad man ska kalla det, i Sverige, så behövde jag gå över till svenska även om det skulle begränsa min totala möjliga läsekrets.

Och en ytterligare fråga. Vad säger netiketten om att ha ett engelskt domännamn och skriva på svenska eller tvärtom?

Har nämligen en bloggidé och ett väldigt bra domännamn men på engelska, kommer nog dock precis som du inte känna orken i längden om jag skriver på engelska. Borde man söka efter ett svenskt namn istället för domänen?

Twitter tycker jag för övrigt fungerar bra när folk blandar språk. Är tillräckligt kort för att man ska orka läsa på ett annat språk (givet att man förstår det) lika enkelt som på svenska och enkelt att sålla bort/bläddra förbi tweets där man inte förstår språket.

Bisonblog har ju också en utländsk stavning. Jag har inte märkt så mycket problem eller reaktioner på det. Svenskarna är ju så ”englifierade” ändå.

Intressant om att Twitter är mer tillåtande mot språkblandning. Jag håller med.

Först av allt, gillar verkligen ditt ambitiösa grepp med att blogga i 100 dagar. Tog tag i bloggandet lite mer för ett tag sedan, men 100 dagar i sträck skulle jag inte klara.

Sen angående språk. Jag började blogga på engelska för att den svenska bloggosfären var så liten och inom marknadsföring nästan obefintlig. Sedan har det rullat på. Men jag tyckte ett tag att det blev för jobbigt när jag hade saker som skulle ut snabbt eller som var av väldigt lokalt intresse, så då blev det en svensk blogg också så jag slapp översätta varenda inlägg. Den uppdelningen har funkat väldigt bra. Media Culpa (den på engelska) har fortfarande 80 procent besökare utanför Sverige. Men den svenska bloggen är viktigare när det gäller att nå synlighet som också ger uppdrag och pengar in. Och jag var ju tvungen att utnyttja att jag hade ett så bra domännamn (socialamedier.com)…

Jag blandar också friskt på Twitter. Har märkt att det funkar ganska bra. Har en tendens att bli mer engelska på kvällarna när jänkarna är vakna 😉

Som kulturhistoriker vill jag gärna kommentera detta (trots att det inte var exakt precis det du frågade om): det är ett viktigt egenvärde i språklig och kulturell mångfald och det är därför bra att också använda andra språk än engelska. Att blanda språk är nog inte heller så dumt, utan kan vara riktigt kreativt och bra. Illusionen om att världen är helt engelskspråkig är hotande nära, och ganska oroande.

Jag kan ju inte hävda att jag är en viktig läsare, men jag är i alla fall en läsare. Och jag kan för egen del säga att jag sannolikt inte hade läst din blogg om den inte varit skriven på svenska.

Jag följer ett par hundra bloggar och endast ett fåtal av dessa är på engelska och då är det huvudsakligen extremt nischade bloggar om vissa spel eller tex myror. 🙂

Jag är van att läsa engelska, men föredrar att läsa på svenska. Så funkar jag och sannolikt en del andra också…

God kväll!

Jag skriver ju som bekant oftast på engelska. Det föll sig naturligt då jag sedan länge har ett internationellt nätverk. Vidare är det för mig ett bra sätt att hålla liv i mitt engelska språk. Däremot så är det tydligt att svenska skulle vara att föredra. Varje gång jag skriver på svenska blir gensvaret mycket större. Fler retweets, längre lästider och mer kommentarer. En annan nackdel med att skriva på engelska är att inlägg som mer eller mindre endast handlar om Sverige blir helt oviktiga för engelska läsare. Det här hanterar jag genom att då skriva på svenska och inleda med en ingress som förklarar varför.

Jag får ofta frågan av människor som ska börja. Många har tankar om att börja på Engelska. Mina rekommendationer är alltid att skriva på Svenska.

Viktigare än språket är dock saker som att länka generöst, bloggrullar osv. Det är tragiskt nog något som sakta men säkert försvinner från många av de nya bloggar som startas upp.

Keep up the good work 🙂
Johan

ps. Lustigt nog verkar valet av språk inte nämnvärt påverka SEO effekten så länge andra svenska bloggare länkar till dig.

Jag startade en blogg på wordpress på engelska eftersom mina följare är från hela världen, tänkte att det är en smart ide att blogga på engelska och nå en bit längre än just på svenska, men problemet är att inte alla företag i Sverige vill betala en eller samarbeta med en då man bloggar på engelska.