Sveriges Radio blir lite mer som Soundcloud

Av en slump sprang jag på Sveriges Radio Plus. Enligt egen utsago är det ”En interaktiv radioapparat med bilder, länkar, filmklipp och diskussioner, inbäddade i programmen”.

Sveriges Radio Plus släpps idag.

Och när jag kollar klippet nedan så går tankarna till Soundcloud när det gäller möjligheten att kommentera ”inuti” ljudklipp. Enligt uppgift från Sveriges Radios Maria Sjöberg via Twitter så skulle projektet rullats ut i fredags men på grund av teknikstrul kom det ut idag. Hon berättar också att det är Forsman & Bodenfors och Society46 som byggt tjänsten och att det är Zu-Yon Han från Sveriges Radio som är projektledare. Än så länge finns ett fåtal program utlagda på sajten, och det lär inte bli någon jättemängd klipp i framtiden heller om man ska tolka vad som sägs i den här Resumé-artikeln.

Lyssnarna kommer att kunna posta sitt eget material som sedan kommer till programmet; det kan exempelvis vara kommentarer, videoklipp och länkar. Ett nytt program kommer att sändas varje dag, med ett arkiv som lagrar alla publicerade program under hela kampanjperioden.

Projektet är tidsbegränsat, men precis som Maria Sjöberg så tycker jag att det borde finnas permanent. Steget mot att kunna interagera med Sveriges radios alla ljudklipp borde leda till en förstärkning av ljudet som socialt objekt, och i förlängningen öka engagemanget från publiken. Allt måste inte gå att kommentera och remixa, men jag kan tänka mig ett scenario där det finns två varianter av ett ljud, en möjlighet att slå av och på synliga bidrag från lyssnarna.

Jag gillar dock tanken med Sveriges Radio Plus och det ska bli intressant att se vilken typ av innehåll som lyssnarna väljer att bidra med. På Soundcloud har det uppstått ett problem med att många musiker gärna vill promota sig själva och kommenterar för att få trafik och uppmärksamhet till sin egen musik, snarare än att de faktiskt har något relevant att säga om själva klippet. Det scenario är kanske inte lika troligt hos SR Plus, men det finns ju andra utmaningar med spamkommentarer till exempel. Dock skiljer sig ju inte den utmaningen från ett vanligt kommentarsfält.

Reklamfilm för projektet:

1 kommentar

こんにちは、ニートポスト。 あなたと一緒に | 問題問題 | があるありますに Webサイトサイトウェブサイト ウェブエクスプローラ、かもしれないこの| テストをチェック? IEはまだのセクション| | | リーダーと巨大の一部市場市場であるコンポーネントへ 他人の|素晴らしい| |素晴らしい|壮大な|に起因する優れた}の書き込みオミット {出たままになります。
国内即発 新作最低price http://www.cizginakis.com