Därför gillar jag Äkta Människor

Jag har tjatat om det ganska frekvent på både Twitter och Facebook. Min fascination och mitt hyllande av Äkta Människor (SVT:s sci-fi-dramaserie om en inte alltför avlägsen framtid där ”hubotar” används som människans assistenter, slavar, sexarbetare, lagerarbetare, sällskap, you name it). I början var jag avvaktande positiv och det tog ett tag innan jag valde att köpa seriens ”universum” fullt ut. Men för varje avsnitt sedan starten blir jag bara mer imponerad av alla lager i handlingen.

Två hubotar i krogkön. (Bild: SVT)

Inte nog med att manusförfattaren Lars Lundström (som bland annat skrivit Tusenbröder) har lyckats skapa en hyfsat spännande intrig med smarta parallellhandlingar som korsar varandra mer och mer. Serien rymmer också en tydlig och genomtänkt samhällskritik i form av bland annat frågor kring äldreomsorg (ska hubotar vårda våra gamla?) och klasskillnader (hubotar kan sägas vara en egen samhällsklass som symboliskt bryter sig loss). Även i scenerna hos familjen Engman imponerar Pia Halvorsen i sin roll som advokat och mamma till tonårig son med kär-i-en-hubot-problematik. Minoritetsfrågorna lyfts också fram och märks kanske tydligast i scenen med en krogkö där två hubotmän inte släpps in på utestället tillsammans med sina kvinnliga ägare. Bara riktiga människor kommer in.

Samtidigt gror en motståndsröelse mot hubotarnas utbredning i samhället. Ett motstånd som framförallt frodas hos lågutbildade i arbetarklassen, de som kanske drabbats hårdast av hubotarnas intåg när de förlorat sina jobb eftersom hubotar kan utföra samma sysslor. Klassperspektivet och paralleller till kritiken mot invandring är som sagt tydligt. Övertydligt skulle vissa säga, men jag tycker att det fungerar.

Ytterligare ett lager i handlingen är genusperspektivet. Här tillåts både kvinnor och män vara huvudbärare av handlingen och både hjältar och bad guys i storyn. Utbrytarhubotarnas ledare är en kvinna spelad av Eva Röse. Advokaten som tar sig an hybridhuboten Leo spelad av Andreas Wilson är ovan nämnde Pia Halvorsens rollfigur Inger Engman. I övrigt ryms en gayrelation i form av en kvinnlig präst och hennes fru i handlingen och jag slås ofta av det unika i rollbesättningen. Och det känns trovärdigt. Att hubotar skulle användas inom sexindustrin är en given utveckling sett till hur vårt samhälle ser ut idag. Att ”jailbreaka” en hubot för att få den att göra saker den inte var tänkt till känns också som ett naturligt inslag i det samhälle som serien utspelar sig i, och som vi lever i idag. Förutom det faktum att hubotar existerar så utspelar sig serien i samtiden med allt ifrån karriärångest till köpa-mjölk-realism som återkommande inslag.

Alla håller inte med mig förstås. Men det är okej. Jag tittar på Äkta Människor ändå. Synd att serien ligger mot SVT:s Agenda i programtablån. Båda programmen rymmer politiska diskussioner och samhällsanalys. Självklart kan man titta på SVTplay på båda programmen, men ändå. 22.00 söndagkvällar är en tid jag oftast är hemma och kan ägna mig åt något så gammalmodigt som tablåtittande.

1 kommentar