Riktig risk eller klassisk moralpanik?

Maktministeriets mixerbord

Ikväll har vi spelat in ett det 10:e avsnittet av podden Maktministeriet. Den här gången kretsar diskussionen kring den aktuella Facebook-undersökning som många medier rapporterat om idag. Vi ställer oss tveksamma till hur undersökningen genomförts samt rapporteringen kring den.

Det är inte första gången som den här typen av undersökning leder till braskande rubriker i stil med Dagens Nyheters “Facebook sprider olycka”. […] I avsnitt 10 gör vi upp med undersökningshysterin och hur sociala medier beskrivs i traditionella medier.

Relaterat: Facebook ler och klappar oss på huvudet, om relationer på internet och hur två psykologer resonerar kring utvecklingen. Ur artikeln:

– När klienter ska återge en dialog berättar de snarare om innehållet och ibland kan jag därför tro att de har träffats, men senare visar det sig vara en konversation över internet. Jag drar slutsatsen att forumet inte längre spelar så stor roll, att relationer skapas och upprätthålls på olika sätt, säger Hillevi Brinkborg, psykolog. Hon har bland annat gett klienter i läxa att lägga till en person på Facebook som en del i viss specifik behandling.