Utsikten för Global Health Beyond 2015

Idag har jag livebevakat konferensen Global Health Beyond 2015 ur ett sociala medier-perspektiv. Under hela dagen satt jag på scenen och bevakade alla de kommentarer och frågor som publiken twittrade, facebookade och skickade in via ”pappers-tweets” under taggen #GH2015. Superproffsiga moderatorn Nisha Pillai fångade upp feedbacken och jobbade aktivt med att få publiken att aktivera sig i de digitala kanalerna under dagen vilket gjorde mitt arbete lättare. Hela konferensen streamades även på Svenska läkaresällskapets hemsida så att även personer som inte fanns på plats kunde delta i eventet och ställa frågor.

Min utsikt från min plats på scenen under Global Health Beyond 2014.
Min utsikt från min plats på scenen under Global Health Beyond 2014.

Hans Rosling gjorde en bejublad keynote i inledningen av dagen och sedan fortsatte det i hyfsat högt tempo med föreläsningar och diskussioner med bland andra Johan Rockström från Stockholm Resilience Centre, miljöminister Lena Ek, barn- och äldreminister Maria Larsson, Richard Horton (chefredaktör på The Lancet), Mariam Claeson från Bill and Melinda Gates Foundation och industrimannen Carl Bennet.

Det är kul att mina idéer och kunskaper om att livebevaka ett event fungerade bra i ett för mig nytt sammanhang. Svenska läkaresällskapet arrangerade och Baluba stod för produktionen. Det blev en spännande dag med väldigt bra och kvalificerad input från publiken. Samtidigt är världshälsofrågor inte det lättaste att diskutera lösningar kring. Både publik och talare verkade dock känna sig nöjda med dagen och fokuserade på att inte bara prata luddigt om oprecisa framtidsmål utan faktiskt ta ner frågorna på en konkret nivå.

gh2015