Blogg100
– Tredje gången gillt

Att blogga handlar om att investera tid i en egen plattform och inte någon annans mötesplats. Det handlar ibland om kunskapsdelning och ibland om att bygga relationer med andra. Det finns också en möjlighet att reflektera över den yttrandefrihet som människor före oss kämpat sig till och vetskapen om att vi alla kan tala fritt i ett öppet och demokratiskt samhälle. Och sen är det kul också.

Nu gör vi det igen. Den 1 mars startar utmaningen Blogg100 för tredje året i rad (men det går bra att hoppa på även senare). Det går som vanligt ut på att blogga minst ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Förra året var vi över 600 bloggare som deltog i utmaningen (något färre tog sig i mål).  Vi skrev över 16 000 blogginlägg och 19 000 tweets under taggen #Blogg100, och allting slutade med ett härligt event på Historiska museet tillsammans med Sveriges Kommunikatörer. Där tog vi temperaturen på det svenska bloggandet och fick chansen att träffa varandra och dela erfarenheter (läs gärna summeringen av eventet här).

Anmäl dig direkt till årets Blogg100, eller läs mer om regler och annat nedan.
Uppdatering: Här är årets deltagare.

Blogg100 logotype”Jag själv har fått en stark relation till min blogg, den har blivit levande på ett helt annat sätt än tidigare.”

”Jag är glad att jag fortsatte, det har varit bra terapi under de tyngsta dagarna.”

Så lät några av kommentarerna efter förra årets omgång av Blogg100. Och de summerar ganska bra vad Blogg100 går ut på, nämligen att i tider av korta tweets och statusuppdateringar hitta tillbaka till glädjen i bloggandet och att dela både kunskap och erfarenheter med andra. Det bygger också på insikten att en högre frekvens av inlägg skapar utrymme för att få fram riktiga guldkorn. Samtidigt minskar prestationsångesten då varje inlägg inte måste vara det bästa någonsin.

Mitt Blogg100 blir på en företagsblogg
Jag har haft en riktig bloggsvacka under vintern och ser fram emot att komma igång igen. Dock kommer jag i år göra Blogg100 som en av flera skribenter på bloggen hos kommunikationsbyrån Intellecta Corporate (där jag numera jobbar). Vi kommer att publicera inlägg skrivna av våra rådgivare, redaktörer, designers, konsulter, utvecklare och andra inom företaget. Och det blir en extra utmaning att koordinera 100 inlägg från 55 medarbetare inom ramen för en företagsblogg.

Så gör du för att vara med i Blogg100 2014

1. Anmäl dig via det här formuläret – om du vill. Då kommer du att stå med på den officiella listan med alla som deltar i utmaningen. (Det går såklart bra att vara med även utan att anmäla sig. Vi gör det här för vårt eget bloggandes skull, och för att det är kul!)

2. Regler för Blogg100 – Tredje gången gillt

  • Blogg100 startar lördagen den 1 mars 2014
  • Varje dag, 100 dagar i rad, måste minst ett nytt inlägg publiceras på din egen blogg.
  • Tagga inlägg, tweets och annat relaterat med taggen #blogg100
  • Det finns inga krav på hur långt inlägget ska vara. (Ett inbäddat youtubeklipp är också ett inlägg).
  • Det är helt okej att förhandspublicera inlägg, men det blir kanske roligare att skriva tätare inpå själva publiceringen.
  • Det är frivilligt, men här finns logotypen för Blogg100, om du vill ladda ner den eller bädda in den i anslutning till inläggen på din blogg.
  • Om du vill kan du gå med i Facebook-gruppen för Blogg100 där vi pratar om bloggandets utmaningar och delar tips och erfarenheter.

Tips: Tänk lätt och snabbt, snarare än tungt och svårt. När du tvingas publicera många inlägg i följd kommer de längre texterna och analyserna att dyka upp automatiskt efter ett tag. Det är det som är vitsen med #blogg100.

Fest: I slutet av de 100 dagarna samlas vi och firar att vi lyckades, eller sörjer att vi inte kom hela vägen i mål. Men kul blir det oavsett.

Lycka till och tipsa gärna andra som du tycker borde hänga med!

289 kommentarer

I simply Love it! #Blogg100 – dekalen som jag fick med mig hem i fjol, har suttit på min röda handväska sedan dess. Jag bloggar nu dagligen på två ställen – what? Ja- a, Bisonblog gungade igång det hela. Underbart! /Carin Coach 🙂

[…] Utmaningen innebär att blogga dagligen i etthundra dagar i rad, med start den 1 mars 2014 – haka på redan nu, så hinner du förbereda dig! Jag rekommenderar dig varmt att hoppa på och testa – kanske det är precis vad du behöver för att komma igång med lite daglig reflektion. Om det inte är det så kan du ju bara hoppa av. Läs mer och anmäl dig här! […]

[…] Snart drar #blogg100 igång igen (1/3) och jag tänker att jag ska vara med i år igen. Det känns lite som att lova lite för mycket, men jag ska ge det ett försök i alla fall. Om du har en blogg och är intresserad av att vara med, klicka på länken och läs mera! Enkelt uttryckt går det ut på att blogga varje dag i 100 dagar. […]

Har jag klarat av det dagligen i snart 17 år så ska jag väl klara 100 dagar till. Sven Tycker är förmodligen Sveriges fulaste och omodernaste blogg. Men det ger mig en rejäl tillfredsställelse att få ge utlopp för mina dagliga tankar om allt möjligt.

Hmm, då gäller det väl att klura ut vad just mina läsare vill ha. Varje dag….
Spännande utmaning som jag kanske antar, funderar ett par dar 😉
Bloggen skrivs på engelska då jag har många läsare utomlands. Hoppas det är ok med reglerna!

[…] #Blogg100 är en bloggutmaning som går ut på att sparka liv i sitt bloggande genom att blogga minst en gång om dagen i 100 dagar. Nu vill vi nog ändå påstå att det är ganska mycket liv i den här bloggen, men för oss är det en utmaning att få till en jämn nivå på postandet. […]

[…] Blogg100 handlar om att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar. Det hela går ut på att i tider av korta tweets och statusuppdateringar hitta tillbaka till glädjen i bloggandet. Det bygger också på insikten att en högre frekvens av inlägg skapar utrymme för att få fram riktiga guldkorn. Samtidigt minskar prestationsångesten då varje inlägg inte måste vara det bästa någonsin. […]

[…] Tredje gången gillt alltså. Jag har hakat på Fredriks initiativ Blogg100 två år i rad nu. Gått i mål bägge gångerna. Ett inlägg om dagen, hundra dagar i rad. Jobbigare än man kan tro faktiskt, även om man har ambitionen att sätta ambitionen lågt. Efter senaste omgången har det ju tagit fram tills typ nu innan jag postat ett inlägg här igen, vilket väl i princip säger det mesta… […]

[…] bara för att utmana mig själv riktigt ordentligt går jag all in och satsar på #blogg100. 100 inlägg på 100 dagar. Kanske helgalet. Eller jättekul. Det värsta som kan hända är ju […]

[…] Blogg100 känns därför som en perfekt utmaning, minst ett inlägg om dagen i 100 dagar! Låter som en piece of cake med tanke på ordflödet i hjärnan just nu men precis som flyende rådjur tar energin slut och bokstäverna faller ibland platt kring mina fötter och kippar efter luft. Då tappar deras form helt betydelse och jag förstår inte hur jag ska få ihop snirklarna till meningar för de ser helt meningslösa ut. Kantiga, vassa, otrevliga och krävande. […]

[…] Att blogga handlar om att investera tid i en egen plattform och inte någon annans mötesplats. Det handlar ibland om kunskapsdelning och ibland om att bygga relationer med andra. Det finns också en möjlighet att reflektera över den yttrandefrihet som människor före oss kämpat sig till och vetskapen om att vi alla kan tala fritt i ett öppet och demokratiskt samhälle. Och sen är det kul också. Fredrik Wass […]

[…] jag är över mig själv. Får man säga så i Jantes Sverige? För 100 dagar sedan antog jag utmaningen att blogga varje dag i 100 dagar och jag gjorde det! Kanske någon tycker att det väl inte är så märkvärdigt? Men för mig är […]

[…] Det finns otroligt mycket ämnen att skriva om och för att utmana mig själv tänkte jag att jag skulle blogga alla dagar mellan den 19 juni och den 19 augusti. Det blir minst 52 blogginlägg men eftersom jag tycker att 50 är ett snyggare tal och eftersom jag vet att jag kommer missa att blogga minst två dagar väljer jag att kalla utmaningen #blogg50, detta inspirerat av det väletablerade #blogg100 som startade på initiativ av Fredrik Wass aka Bison Blog. […]

Hej Fredrik
Som pensionär har man tid att blogga och då är 100 inlägg i rad inte något som imponerar på mig. Kom igen när någon har bloggat varje dag i över 5 år! Med en eller flera egna foton varje gång. En del bilder har även blivit ett 20-tal video på you tube. Men det är bra med uppmuntran att skriva när denna konst håller på att förflackas i andra digitala medier.