Världshistoriens bästa liveframträdande

Queen

Det var den 13 juli 1985 och det hade precis börjat skymma. 400 miljoner tv-tittare satt bänkade i 60 länder och 72 000 människor fanns på plats i Wembley Stadium. Gruppen som klev på exakt klockan 18.41 hade övat på sitt framträdande i veckor. Det här var den viktigaste spelningen i bandets karriär.

När andra artister och band nöjde sig med att gå upp på scenen och spela de låtar som var aktuella för tillfället, ville Queen något annat. Efter deras stora genombrott 10 år tidigare hade gruppen skördat stora framgångar, men de senaste åren hade det blivit allt svårare för gruppen att både hålla grepp om publiken och de egna bandmedlemmarna. Framträdandet blev avgörande för bandets framtid och varje sekund var noga planerat och repeterat.

Det 25 minuter långa inslaget på Band Aid-galan 1985 visade ännu en gång varför Queen förtjänade att få stanna kvar i rampljuset som ett av de mest banbrytande banden under 1970- och 1980-talet. Det var också början på den sista storhetstiden för bandet då Freddie Mercury dog i Aids sex år senare.

Spelningen har blivit framröstad till världenshistoriens bästa rock ’n roll-framträdande. Naturligtvis finns det på Youtube. Freddie Mercury var en världsartist och precis som många andra världsartister dog han för tidigt. Jag saknar det avtryck han skulle gjort på världen om han fått fortsätta leva.

http://youtu.be/EPHJFnob8p8?t=2s

Queen är för övrigt det enda band i pop- och rockhistorien där alla bandmedlemmar skrivit egna låtar som alla blivit listettor. Alla bandmedlemmar i Queen har dessutom en akademisk examen (Brian May har även skrivit en doktorsavhandling i astronomi).  Källa: Wikipedia.