Bisonkrönika 2014 – Från Tinder till Blå Hallen

Fredrik Wass Cision PR Influencer Award 2014

Trots att en del statistik visar att jorden generellt är en allt mer  trygg plats att leva på jämfört med nästan alla andra tidsåldrar i människans historia känns 2014 som ett år av oro, tvivel och frustration. I alla fall när det gäller händelser i omvärlden på global och nationell nivå.

Jag hoppas att 2015 ska bli bättre än 2014 på ett personligt plan. Men det blev tydligt att även 2014 bjudit på många ljuspunkter när jag ägnade mig åt att summera året som gått via mitt eget Instagram-flöde.  Den här årssammanfattningen rymmer inte i närheten av alla möten med människor som varit viktiga för mig under året, men det känns fint att göra några nedslag längs vägen. Det är heller inte en branschfokuserad årssummering, utan utgår från vad jag själv gjort och de platser jag varit på.

Bisonkrönika 2014

2014 startar väldigt tidstypiskt genom ett nyårsfirande tillsammans med en person jag träffat via Tinder. Lika tidstypiskt är väl att jag fortfarande är singel i Europas singeltätaste stad i ett land där 2,2 miljoner människor lever ensamma. Men hoppet lever, och Gift vid första ögonkastet kom att bli ett av de mer intressanta tv-programmen på temat under året.

Major Greenland är ganska sträng. #battlefield #bf4

Ett filmklipp publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Årets spel är utan tvekan Battlefield 4 (oklart hur många timmar jag lagt på det spelet under året, men för mig är det den perfekta nedvarvningen)

#sthlmtech Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

I januari besöker jag SUP46 på regeringsgatan för första gången för ett pitch-event/demoday. Ingen tvekan om att Stockholms startupvärld fått ett ännu större uppsving under året, vilket även visas i konkreta siffror när det gäller investeringar i nya tech-bolag.

Två vita heterosexuella män, 30+, äter middag på Riche. Living the norm.

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Magnus bjuder på Riche-middag som tack för en tjänst. Jag försöker smälta in i media-crowden, men har aldrig riktigt känt mig hemma.

Började dagen på #nymo. Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Helt plötsligt hamnade barnfrihetsfrågan på agendan och jag var både med i tidningen Fokus och i TV4 Nyhetsmorgon (tillsammans med Marina Schiptjenko) för att prata om det. Kände mig ganska trött på både mig själv och på normkritik efter det.

Nu börjar #topp100-galan. Sveriges bästa sajter 2013.

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Internetworld utsåg som vanligt Topp100 Årets bästa sajter. Efter att själv ha suttit i juryn i många år var det både skönt och lite vemodigt att den här gången vara ”en i publiken” och se hur årets jury rankat sajterna. Jag vet att det är en helt omöjlig uppgift och egentligen en omöjlig tävling, men det spelar ingen roll. Priset har betydelse och på senare år har även själva prisutdelningen blivit en branschtillställning som hjälper till att lyfta alla de webbansvariga som inte alltid syns i spalterna i vanliga fall. 

Spelar in #Maktministeriet. @kwasbeb är gäst! Reinsta @juliaskott Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Jack Werner var gäst i Maktministeriet och vi pratade om hans kommande bok Creepypasta som fick senare fick stort genomslag. Jack vann senare Stora Journalistpriset tillsammans med kollegorna på Metro som Årets Förnyare genom Viralgranskaren. Ett tecken i tiden att källkritik premieras som något förnyande inom journalistiken.

Vi lyssnar när @jasminyaya pratar 3D printing. #fredagsfika

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Min kollega Jasmin pratar 3D-printing för kollegorna på Intellecta. Kanske blev 3D-skrivare den av 2013 års trender som inte riktigt fortsatte spridas under 2014? Snacket om möjligheterna med den nya tekniken var i alla fall inte lika påtagligt från min horisont, förutom några uppmärksammade grejer om att skriva ut vapen och liknande. Det är dock ingen tvekan om att det inte handlar om en trend, utan en faktiskt förändring som kommer få stora konsekvenser inom tillverkningsindustrin på lång sikt.

Nu börjar statushetsen. #NarrativeClip #lifelogging #narrative Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Lifelogging-kameran Narrative Clip lanserades och jag var med som Kickstarter-finansiär av projektet. Jag använde kameran i sammanlagt tre dagar innan jag konstaterade att bilderna blev för dåliga och gränssnittet för att hantera dem var för trögt och långsamt. Lifelogging har framtiden för sig och med framtida generationer av kameror och lösningar kan det bli riktigt bra, tillsammans med en uppblossande integritetsdebatt förstås.

#tbt från förra fredagen. @bjornjeffery på Monks. #throwbackthursday

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

En middag med Björn i Stockholm och som vanligt både prat om trender, skvaller om gemensamma bekanta och allmänna livsfunderingar. Senare under året besökte jag  Björn och Miriam på deras hemmaplan i San Francisco, som också blivit mitt främsta resmål sedan 5-6 år tillbaka, utöver att jag bodde i staden ett halvår 2009. 

Gips vare här. @samattsson @pauspling #techeq Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Under 2014 har feminism och jämställhet tagit plats både i valrörelser och den offentliga debatten. I mitt fall märktes det genom bland annat panelsamtal under #TechEq, engagemang i #TackaNej samt en del kritiska inlägg riktade mot den ofta grabbiga startupscenen.

Birthday boy. Reinsta @lealind

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Jag fyllde år och hade fina kollegor som tog med mig till Prime Burger. Överhuvudtaget har bra kollegor varit ett kännetecken för året.

Göttlaborg. Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

I Göteborg återförenas jag med vännerna från studietiden. Vi som gjorde allt ihop under några år på högskolan. Märkte att det kändes som igår och vi tog vid där vi slutade. Ibland är det skönt att få vara med människor som vet var man kommer ifrån så att säga. Kände mig hemma.

Min bloggutmaningen Blogg100 startar igen. Den här gången fick jag kollegorna på Intellecta att tillsammans skriva 100 inlägg på 100 dagar på vår byråblogg. Vi utmanade även andra byråer i branschen och några hängde på, till exempel Springtime och Ziggy Creative Colony.

Burger night med @cacse och @engmanjohanna Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Powermiddag med Caroline och Johanna var ett ovanligt men fint avbrott en mörk kväll i början av mars.

AW för ex-IDG:are och även nuvarande IDG:are. @moaquist @nattalaa

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

IDG Förlag har alltid varit bra på att hålla kontakt med sina tidigare medarbetare. I mars var det dags för pub för ex-idg:are. Kvällen avslutades konstigt nog på Berns där jag enligt uppgift ”hade en egen fanclub” på dansgolvet. 

En krönika jag är nöjd med. #Hertha #FredrikaBremer. Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Jag skrev en krönika om mansrollen i tidningen Hertha som ges ut av Fredrika Bremer-förbundet.

”Detta är vad Göran Hägglund ser när han loggar in på Twitter”. @hampusbrynolf på #webbdagarna

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Min kollega Hampus Brynolf fick som vanligt mycket och välförtjänt uppmärksamhet för sin kartläggning av svenska Twitter. Här är han på Webbdagarna och beskriver hur Twitter-sfären kan tolkas och förstås. Datadriven kommunikation är inte bara ett buzzword utan något som jag upplever efterfrågas allt mer. 

Snart börjar absolut sista inspelningen av #FanVadFittigt med @saraharaldsson @lisagemmel och @pk_maja. Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Den utmärkta podcasten Fan Vad Fittigt spelar in sitt sista avsnitt, vilket även vi på Maktministeriet gjorde vid ungefär samma tid. Trots att poddandet är hetare än någonsin valde vi att lägga ned, eller i alla fall ta en paus efter 2,5 års poddande. Antar att det blir så när man ska vara först med det senaste, men aldrig stå still. Saknar dock poddandet ganska mycket men behöver göra det med bättre ekonomiska förutsättningar om det ska ske igen tror jag.

Det här hände. Such wow. #tackanej

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Melinda Gates uppmärksammar #TackaNej vilket skapar ringar på vattnet i form av uppmärksamhet i internationell media.

Under året var kroppspaniken ständigt närvarande. Har fortfarande inte skrivit det där blogginlägget jag hintar om i instagramuppdateringen. Det är fortfarande complicated.

Andra galetten sen i onsdags. Värt. #TreatYoSelf

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

I april kommer jag på att man faktiskt kan ta semester när man är anställd. Jag drar själv till Gotland en långweekend, bor på hotell och äter crepes like there’s no almedalsvecka.

”I love the smell of gädd in the morning” Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Jakten på de öppna vidderna fortsätter och jag lägger nät på landet med mamma. Gädda på nät i en liten insjö känns nästan lite fusk, men det funkade det också.

SL gör en #Doge. Funka? Vad säger mememaster @jasminyaya ?

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

SL lyckades bra med att använda nätmemes i sin marknadsföring utan att det kändes alltför gammalt eller gjort. Det är en hårfin balans mellan att bli för nischad och för mainstream i tilltalet tänker jag.

Numera debattör i fastighetsbranschen. Jo jo. Fint skareva. #Fastighetstidningen. Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Skriver krönika i Fastighetstidningen om hur det digitala och fysiska rummet smälter samman.

#Partiprogrammet nästa.

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Under året flyttade Aftonbladet fram positionerna med sin valbevakning och tv-sändningar. Vi hängde en del på Scandic Grand Central där Partiprogrammet spelades in varje vecka.

. @TomasAnderssonWij pratar med @ninahemmingsson Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Såg Tomas Andersson Wij intervjua Nina Hemingsson på Teater Brunnsgatan.

#HornstullNeu

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Aldrig har Hornstull blivit mer Hornstull 2014 än så här.

30 sekunder bättre än 2012. Mjä. #medieruset Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Har aldrig sprungit så många lopp som under 2014. Jag vet inte om det är en begynnande livskris eller vad det är, men det hann bli 6 officiella lopp under året: Medieruset, Stockholm Kvartsmarathon, Norrköpings Stadslopp, Stockholm Halvmarathon, Tjurruset och Tunnel Run.

Tack för i år #blogg100.

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Intellectas bloggbok har kommit! #blogg100 Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Blogg100 avslutas för året med ett mingel och ”speakers corner” där deltagare fick berätta om sina upplevelser från bloggandet. Vissa berättelser var väldigt fascinerande. Precis som tidigare år blev medverkan över förväntan. På Intellecta sammanställde vi alla blogginlägg och gav ut de i en bok som vi skickade till alla kunder som sommarpresent.

Var toastmaster på mina vänners bröllop. En stor uppgift, kanske större än jag jag först trott.

  Tjuvstartade midsommar lite.   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Firade midsommar i San Francisco och hängde i min favoritstad i nästan två veckor. Passade på att träffa gamla amerikanska vänner och hänga med Björn och Miriam så mycket som möjligt.

  I’m on a boat!   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

  Hemgjord av @etysen och @lowehouse.   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

  Nina botar jetlagen efter ankomsten till SF.   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Redaktionsmöte för #Almedalsbrevet. #almedalen #Intellecta

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Direkt från San Francisco till Gotland och Almedalen. I år gav vi på Intellecta ut Almedalsbrevet, ett dagligt nyhetsbrev med fakta och data från dagens händelser under almedalsveckan. Själv deltog jag i en paneldebatt med Sveriges Kommunikatörer samt bevakade en del seminarium och träffade förstås mängder av bra folk. Jag blev id-kollad av polisen två gånger efter att ha dragit till mig uppmärksamhet för min kattkeps.

  Go team.   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Jag och några av kollegorna vid Politism-festen, efter Fokus-festen. Borde lagt mer fokus på den förstnämnda.

Note to self: I höst måste jag förbättra min twitterbio. Det här är ju lysande!

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Barbara Santana tar över på Twitter och hennes prat om Egots vibrationer blir en återkommande grej under året.

  Tack för all värme och alla skratt. #RobinWilliams   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Robin Williams.

Årets valaffish. I alla fall min känsla när jag går på stan. #Hubotdemokraterna

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

  Mycket sånt här i mitt flöde efter #SthlmTechFest   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Change we can believe in. #tackanej

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Tycker ofta att det är ganska jobbigt att vara ”den som är den” och påpeka strukturer jag ser. Även om det brukar landa bra, till slut. Min slutsats är dock att du aldrig blir inbjuden till ”grabbklubben” genom det här beteendet. Om man nu skulle vilja bli det. Snarare märker jag hur det skapar distans.

  Alltså, vetenskapsföraktet som Beatrice Ask (m) ger uttryck för här är ju helt sanslöst. #Nöjesguiden   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Förbluffas över folkvalda politikers vetenskapsförakt.

Hunger Games… förlåt jag menar partiledardebatt. #abdebatt

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Besöker Aftonbaldets partiledardebatt.

  Apple Watch. Inte jättesnygg.   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Dagen efter riksdagsvalet börjar jag blogga på resume.se. Jag har bloggat där varje vardag under hela hösten och det har varit ett lyft för mitt eget bloggande. Jag känner samma entusiasm som när jag en gång startade Bisonblog. Oväntat och kul. Och bra respons från läsare och redaktion.

  Repade med nytt band ikväll. Kul att få använda mina Congas igen efter flera år i dvala.   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Börjar spela i band igen och påminns om nyttan av att skapa sammanhang utanför det vanliga livet.

Årets pristagare, Carl-Johan Persson, HM. #psstiftelse

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Besöker seminariet med Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv. Tänker ofta på honom och den han var, och hur både näringslivet och mediebranschen behöver fler som honom.

Mycket bra brunch med @evalisaw och @vingepin på nya Klara. Vi planerar julfirande. #normkritik

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Planerade julfirande med vänner. Fyra från början, blev två och sedan tre. Nästa år blir det nog utomlands.

Klart Johan ska ha en gitarr.

Svärmorsdrömmen. #Tjurruset

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

  Idkar privatspaning på Djurönäset med @tobias1972ryden. Is this the droid you’re looking for? Probably not.   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Åker på konferens till Djurönäset som råkar ha en egen ubåt. Dessutom tar de ut den på utflykt mitt under brinnande ubåtsjakt i Stockholms skärgård.

Bra känsla efter min dragning på #mnday. Imorgon ses vi i Göteborg.

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Föreläser på MyNewsday som arrangeras av MyNewsdesk i Stockholm, Göteborg och Malmö.

  Godmorgon Umeå och #suniweb   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Besöker Umeå och föreläser för Uniweb, ett nätverk av webbfolk från universitetsvärlden.

Deltar i workshop på Utrikesdepartementet tillsammans med bland andra Marcin de Kaminski.

  Finbesöket @heikristin posar framför #twittercensus såklart.   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Får besök framför Twittercensus-väggen av Kristin Heinonen. Veckan efter meddelar hon officiellt att hon slutar som vd för Good Old i Malmö och går vidare med bland annat ett eget e-handelsprojekt.

Det är kul att podda ändå!

  Jag vann hela grejen. Cision PR Influencer Award. Sveriges mest inflytelserika PR-konsult. Typ. #Spinn14   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Vinner Cision PR Influencer Award vilket är en utmärkelse baserat på mätbar data som enligt Cision visar att jag är den mest inflytelserika pr-konsulten i Sverige på de digitala arenorna. Huruvida jag är mer inflytelserik än till exempel Per Schlingmann eller Ulrika Schenström (båda var nominerade) kan man ju spekulera i. Brit Stakston, Deeped Niclas Strandh, Staffan Dopping och Hampus Brynolf fanns med på topp fem. Det var kul att få ta emot priset på Spinngalan och jag blev oväntat glad för utmärkelsen. Jag var samtidigt lite grubblande över att något som jag i stora delar gör på min fritid får mig att vinna pris. Insåg också vad det kostar och har kostat att göra det.

Är i @deeped-land.

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Besöker Borlänge och gör ett uppdrag åt Trafikverket tillsammans med Hampus. Gick in i Kupolen för första gången. Bara en sån sak.

  #svfm #ptsd   Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Tänker fortfarande på Afghanistan ganska ofta och vad det gör med människor.

Ännu en gång har det goda segrat. #tunnelrun @evalisaw

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Springer Stockholm Tunnel Run med min running partner in crime Evalisa. Vi sprang tre lopp ihop under året och hon är en av få som står ut med mitt gnällande när jag tjatar om dålig ork eller träningsvärk.

Ett ögonblick från mitt vardagsrum i helgen. Precis så vill jag minnas kvällen. Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Jag måste konstant påminna mig om att jag känner ganska många fina personer, då min introverta läggning gör att jag ibland glömmer bort att höra av mig, styra upp, säga till, kommunicera. Fixade en fest hemma hos mig för några av dem.

Morgonboxning i konstnärlig form.

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Plockar upp boxningen med världsmästaren Åsa Sandell igen.

”Gör media”. Very serious. #StudioEtt Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Besöker Studio Ett dagen före dopparedan för att konstatera att människor gillar att kommunicera med varandra, och att bara för att mobilen finns med under julfirandet så betyder det inte att allt är förlorat och att världen gå under. Typ.

Du är inte min Skalman.

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Så snygg. Men ändå så smart. Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

. @linaingeborg representing på #Nyårsnatten

Ett foto publicerat av Fredrik Wass (@bisonblog)

Året avslutas på #Nyårsnatten på Färgfabriken med tryckare till powerballader och både nya och gamla vänner.

Hur har ditt 2014 varit?