Blogg100 – för att din röst har betydelse

Aldrig tidigare har det känts lika viktigt att stå för det fria ordet, att manifestera kraften i att uttrycka oss på egna villkor, men med respekt för varandra. Hoppas du vill vara med.

Blogg100 startades av mig, Fredrik Wass, för sex år sedan och bygger på utmaningen att blogga varje dag, 100 dagar i rad. Det var och är ett sätt att sporra sig själv tillsammans med andra. Sedan starten har tusentals bloggare i hela Sverige deltagit i utmaningen och det har även arrangerats Blogg100-träffar, seminarium och mingel.


Så gör du för att vara med i Blogg100, 2017

Blogg100 logotype

Anmäl dig via det här formuläret – om du vill. Då kommer du att stå med på den officiella listan med alla som deltar i utmaningen. Det går såklart bra att vara med även utan att anmäla sig.

Regler för Blogg100
  • Blogg100 startar onsdagen den 1 mars 2017 (men det går bra att hoppa på utmaningen även senare).
  • Varje dag, 100 dagar i rad, måste minst ett nytt inlägg publiceras på din egen blogg eller annan kanal. Tagga inlägg, videoklipp, tweets, facebookuppdateringar och annat relaterat med taggen #blogg100 (om du vill!)

Därför har årets Blogg100 en viktigare roll än tidigare

När jag startade Blogg100 för sex år sedan var det ett sätt att utmana mig själv tillsammans med andra. Att blogga varje dag, 100 dagar i rad, var ett sätt att hålla igång flödet av kreativitet. Insikten var att guldkornen ryms i det som blir gjort, inte det som hålls tillbaka.

Sedan dess har Blogg100 blivit något mer. Det har blivit en rörelse, en positiv motreaktion mot en digital omvärld som allt mer kommit att präglas av rykten, ifrågasättanden, taktiska spel och ett allt hetsigare debattklimat, något som eskalerat ännu mer under det senaste året.

Donald Trumps aktiva försök att tysta och misstänkliggöra oberoende medier och viktiga röster som granskar makthavare är oroväckande. Även helt vanliga människor som tillhör minoriteter eller kämpar för deras rättigheter blir attackerade. Vi ser tyvärr samma utveckling även på hemmaplan, där vinklad och falsk propaganda seglat upp som konkurrenter till oberoende och faktagranskade källor (medier, samhällsinstitutioner, vetenskap och forskning) och där människor inte vill eller har möjlighet att skilja dessa åt från rena lögner.

Jag hoppas att Blogg100 kan göra skillnad.

Vi deltagare enas i entusiasmen och engagemanget, snarare än det beräknande, dömande och cyniska. Vi tar chansen att manifestera det fria ordet genom vårt bloggande, något som länge setts som självklart, men som i år är viktigare än någonsin. Vi respekterar andras åsikter, men accepterar inte kränkningar eller hot mot någon. 

Fredrik Wass Blogg100Hoppas du vill vara med mig och alla andra som i år kommer att blogga seriöst, tramsigt, svårt, annorlunda, spännande, konstigt och alldeles underbart.

>>Anmäl dig här.

/Fredrik, grundare av Blogg100 och bloggare på bisonblog.se sedan 2004

Här kan du följa mig:
Fredrik Wass på Facebook
@fredrik.wass på Instagram
@fredrikwass på Twitter.

Om du vill kan du gå med i Facebook-gruppen för Blogg100 där vi pratar om bloggandets utmaningar och delar tips och erfarenheter, men där vi INTE lägger länkar till alla inlägg vi skriver. (I den här gruppen kan du publicera länkar till dina inlägg för ökad spridning).

Här kan du läsa om förra årets utmaning.

37 kommentarer

Hahah,det ”fria ordet och oberoende press”?
Det finns ingen oberoende press som objektivt rapporterar,nä vad det handlar om är att tillsammans med makten klamra sig fast vid köttgrytorna och det har vi sett hur massmedia täcker upp makten med lögner.Hahah,det är lätt hänt att ni låtsasjournalister snart får stå på gatan precis som det börjat i Trumpland där fake news fabriken CNN inte fick delta i WH pressgaggle.Det finns inget fritt och oberoende ord.Det vet alla som råkat ut för Expo.Hur många sverigedemokrater och sympatisörer tror du att det är som förlorat sitt levebröd när Expo kommit och hotat med skandalisering av företaget ifall inte den med fel åsikter tas ifrån möjligheten till försörjning?
Öppna ögonen kompis!

Du får försvara dina kriminella rasistkompisar hur mycket du vill. Din kommentar bekräftade exakt varför årets tema för Blogg100 behövs ”Rolf”. Mina ögon är öppna, men dina är förblindade av rädsla och oro tillsammans med den propaganda som dina rysslands-finansierade hatsajter förser dig med. Måste kännas jobbigt att bli matat med propaganda hela dagarna och sen svälja ner den utan någon som helst självrespekt.

Antagligen är inlägget skrivit som satir. För du kan väl ändå inte mena vad du skriver? På fullt allvar? I så fall ska du vara medveten om att de flesta faktiskt tycker att det du står för är rappakalja.

[…] Förra året utmanade jag mig själv att blogga i 100 dagar, det började bra men sedan tröt inspirationen och orken. Nu testar jag igen, för det är trots allt ett bra sätt att komma igång med regelbundet bloggande. Dessutom har Fredrik Wass, som först startade utmaningen, i år tagit fram ett viktigt tema för Blogg100: ”För att din röst har betydelse”. […]

[…] #Blogg100 är en bloggutmaning som varar i 100 dagar och startades av Fredrik Wass för sex år sedan. Syftet med utmaningen är att få igång skrivandet och inspirera varandra till att skapa bättre innehåll. Idag 1 mars startar vi och sista dagen är den 8 juni. […]