Marc Newson och Constance Spry på The Design Museum

Några stenkast från presentshopen på Tate Modern i London ligger The Design Museum. Just nu pågår en utställning signerad Marc Newson, en av världens mest Marc_newson_chair_1kända produktdesigners. Ett av hans kännetecken är den futuristiska stilen som återfinns i allt från stolar, fåtöljer, bilar och bokhyllor till mobiltelefoner, jetplan och restauranger. Utställningen visar prov från Marc Newsons hela karriär och den utveckling han genomgått från tiden som ung designstudent i Australien till hans senare uppdrag då han var baserad i Tokyo, Paris och London.

De brittiska hemmen skulle se ut på ett helt annat sätt om det inte vore för Constance Spry. Hon lärde en hel nation att liva upp tillvaron med hjälp av blommor. Från 1930-talet och framåt började människor allt mer att inreda sina hem efter egen smak. Constance hävdade med bestämdhet att alla människors rättighet är att kunna bli "a millionaire for a few pence". Även de mest fattiga hushållen kunde ha råd med de tips och råd som Constance Spry gav. I förlängningen kom Constance att få en viktig roll i demokratiseringen av designen. Ett urval av hennes verk finns också att beskåda på The Design Museum.

foto: Fredrik Wass